Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Жовтня 2017

ПАРЄ проведе термінові дебати щодо мовної статті освітнього закону

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи проведе термінові дебати щодо мовної статті нового Закону України “Про освіту”.

Відповідний пункт до порядку денного осінньої пленарної сесії ПАРЄ терміново включили на засіданні бюро організації, передає “Укрінформ”.

Ініціаторами внесення на розгляд сесії питання “Новий український закон про освіту як головна перепона вивчення національними меншинами рідних мов” стали депутати національних парламентів Угорщини та Польщі, – йдеться у повідомленні.

Також “Укрінформ” з посиланням на джерела в ПАРЄ пише, що польські та угорські депутати переконували підтримати ініціативу представників делегації Вірменії.

Окрім того, 11 жовтня перед ПАРЄ виступить український президент Петро Порошенко. Після виступу він дасть відповіді на запитання депутатів.

Нагадаємо, міністерка освіти Лілія Гриневич та надзвичайний і повноважний посол Польщі в Україні Ян Пєкло домовилися провести у Львові 26 жовтня круглий стіл щодо імплементації мовної статті закону “Про освіту” за участі представників польської меншини в Україні, посольства Польщі та Міносвіти України.

Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії.

5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів.

Стаття 7 нового закону “Про освіту” закріплює українську мову (державну мову) як основну мову навчання та дозволяє представникам національних меншин навчатися своєю мовою поряд з державною в початковій школі, що реалізується через окремі класи чи групи. Також представникам національних меншин гарантується право вивчення рідної мови в школах чи культурних товариствах.

Повний текст Статті 7 можна прочитати тут.

Фото: Wikimedia


Обговорення