Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Вересня 2023

Перевидання досі акцентують на жертвах сексуального насильства замість кривдників – школярка проаналізувала підручники з “Основ здоров’я”

Школярка Ярина Холод проаналізувала зміни в підручниках “Основи здоров’я” для 8 класу, що відбулися протягом 2019–2022 років, у висвітленні теми протидії сексуальному насильству.

Про це повідомляє медіа “Гендер в деталях”.

Ідеться про три підручники, видані 2021 року:

  1. Основи здоров’я: Підручник для 8 класу загальноосвіт. навч. закл. / І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. — 2-ге вид., перероб. — К.: Алатон, 2021. — 163 с.: іл.
  2. Основи здоров’я: Підручник для 8 класу загальноосвіт. навч. закл. / Т. Бойченко, І. Василашко, О. Гурська, Н. Коваль. — 2-ге вид., перероб. — К.: Генеза, 2021. — 144 с.: іл.
  3. Тагліна О. Основи здоров’я: Підручник для 8 класу закладів заг. серед. освіти. — 2-ге вид., перероб. — Х.: Ранок, 2021. — 160 с.: іл.

Основні виявлені проблеми такі:

  1. Жоден підручник 2021 року не містить оновлених визначень термінів “зґвалтування” і “сексуальне насильство”, які було внесено до законодавства 2017 року з важливими змінами. Жоден підручник 2021 року не містить важливої інформації і посилання на ст. 156-1 ККУ “Домагання дитини для сексуальних цілей, в т. ч. через онлайн ресурси”.
  2. У підручниках немає обговорення з хлопцями й дівчатами, що таке згода на сексуальні стосунки. Натомість дівчат навчають, як уникати насильства і не “провокувати” “необережною поведінкою”.
  3. Проблемність обвинувачення постраждалих узагалі не обговорюють на сторінках видань.
  4. Відсутня інформація для дітей, як діяти в разі насильства.
  5. Насильство представляється як учинене людьми зовні: немає інформації, що робити, якщо насильство чинять у родині, це може бути домашнє насильство і сексуальне насильство.

За словами дослідниці, термін “віктимна поведінка”, наявний у попередніх виданнях, з підручників прибрали. Як припускає Ярина Холод, на це вплинула діяльність експертної спільноти й увага народної депутатки України Інни Совсун до висвітлення протидії сексуальному насильству.

“Проте є істотне “але”: підручники, видані 2021 року, фактично один в один повторюють контекст із порадами для дівчат, як не спровокувати своєю поведінкою, макіяжем і одягом ґвалтівника”, – наголошує авторка статті.

Зокрема, у першому з перерахованих вище підручників повторено тези, що кривдника може спровокувати поведінка, речі або жести жертви. Така інформація наявна попри вимогу уникати стереотипів і звинувачення постраждалих. І, хоч терміна “віктимна поведінка” немає, решту тексту автори не змінили: це пам’ятка для дівчат, як поводитися й одягатися, щоб не стати жертвою.

“Також антидискримінаційна експертиза вимагає обов’язково використовувати термінологію, що відповідає законодавству, але підручник не дає посилання на ст. 153 ККУ “Сексуальне насильство”, посилання на обов’язковість “добровільної згоди””, – додає Ярина Холод.

У другому підручнику – Т. Бойченко та інші – незмінним залишився параграф про “віктимну поведінку”, назву якого просто змінили на “провокативну поведінку”.

“Трапляється, що дівчата поводяться легковажно, фліртують з випадковими знайомими. Така поведінка може спровокувати чи не найтяжчий злочин — сексуальне насильство. Психологічна травма, що її зазнає жертва сексуальних злочинів, залишається надовго. Варто навчитися не провокувати злочинця та протидіяти сексуальним домаганням”, – ідеться в тексті.

Останній з проаналізованих підручників – Ольги Тагліної – не містить визначень провокативної поведінки та прикладів обвинувачення постраждалих, однак, як зазначила Ярина Холод, дає визначення кривдників і сексуального насильства, які не відповідають визначенням з Кримінального кодексу України, що існували на момент видання підручника.

“Я вірю, що підлітки дівчата й хлопці самі повинні брати участь у створенні навчальної літератури з цієї теми. Байдуже, що у нас немає ще наукових ступенів, головне — у нас є запит на створення шкільного простору з нульовою толерантністю до насильства”, – підсумувала авторка статті.

Читайте також: “Підручник “Основи здоров’я”, який пропагує віктимблеймінг, можуть позбавити грифу МОН”.

Зображення: титульне – Freepik, у тексті – “Гендер в деталях”


Обговорення