Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Квітня 2023

Підручник “Основи здоров’я”, який пропагує віктимблеймінг, можуть позбавити грифу МОН

Міністерство освіти і науки України видало розпорядження Інституту модернізації змісту освіти – провести повторну експертизу підручника “Основи здоров’я” і переглянути рішення про грифування “рекомендовано МОН”. Цей підручник свого часу обурив громадськість просуванням віктимблеймінгу в контексті зґвалтувань.

Про рішення МОН повідомляє на своїй сторінці у Facebook депутатка Верховної Ради України Інна Совсун.

“Пам’ятаєте підручник “Основи здоров’я”, що викликає іспанський сором? Там, де дітям забивають голови тезами на зразок “жертви провокують насильника короткою спідницею, яскравим макіяжем, походом на дискотеку” та іншим токсичним сміттям. Нарешті у Міністерства освіти з’явилася політична воля, щоб подіти цей пекельний підручник кудись подалі від українських шкіл”, – прокоментувала депутатка.

На думку Інни Совсун, проблема не обмежується лише згаданим виданням – питання потрібно ставити ширше: як боротися з випадками ceкcyaльного насильства та домагань у школах? “Зґвалтування школярки на Закарпатті, зґвaлтyвaння дівчат виродками-стрімерами, зґвaлтyвання учениці вчителем в Кривому Розі чи зґвaлтyвання і вбивство дівчинки Марії з села Бреусівка — на жаль, страшних випадків було немало. І це лише ті, що від яких гуділа вся країна. Про більшість ми просто не знаємо”, – додала вона.

Інна Совсун пропонує розробити навчальні матеріали й тренінги для вчительства на тему ceкcyaльної освіти й запобіганню насиллю. Для цього слід обов’язково запросити до обговорення міжнародні організації, доказових лікарів і лікарок, фахівців із ceкcyaльної освіти й запобігання ґендерно зумовленому нacильству – а також простежити, щоб напрацьовані матеріали дійшли до всіх шкіл.

Іншим напрямом роботи має бути розроблення алгоритмів реагування на ceкcyaльне насильство й переслідування, зокрема шантаж інтимними фото та відео, переслідування онлайн або в закладах освіти – за аналогією з алгоритмом протидії цькування, булінгу, що вже закріплений у законодавстві.

“Навіть якщо ці заходи не зупинять ґвaлтiвника, вони разюче змінять шкільне середовище, щоб воно могло надати більше підтримки та проявити більше емпатії до школярки чи школяра, що пережили насилля. Замість засудження, висміювання та байдужості”, – підсумувала депутатка.

Читайте також: “Сексуальне насильство: правила безпеки для дітей і неприпустимість віктимблеймінгу”.

Фото: Телеграм Інни Совсун


Обговорення