Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Лютого 2022

Під стінами Кабміну кілька сотень студентів вимагали звільнити Шкарлета

Під будівлею Кабінету Міністрів України відбулася протестна акція з вимогами звільнити міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

Про це пише видання Новое Время.

Подію організували студенти Національного університету “Києво-Могилянська академія” через відмову міністра визнавати результати виборів президента їхнього навчального закладу. Студенти вимагали звільнення Шкарлета через те, що він втрутився у виборчий процес та цим порушив автономію навчального закладу.

Фото: автор – Юрій Бутусов

Учасниками акції стали кілька сотень молодих людей. Протестувальники тримали плакати, на яких чинний міністр порівнюється з ексміністром Табачником, критикується плагіат, вимагається відстака Шкарлета тощо.

Фото: Новое время

Фото: Новое время

Що цьому передувало?

27 січня в НаУ КМА відбулися вибори президента, під час яких дві скриньки з бюлетенями було викрадено. З допомогою правоохоронців скриньки знайшли. Викрадачі намагалися пошкодити скриньки, але пломби були цілі, а кількість бюлетенів збіглася з кількістю виданих, і комісія змогла встановити результати виборів. Переможцем став колишній міністр освіти і науки Сергій Квіт. До цього він також очолював цей університет та Національне агенство з питань забезпечення якості вищої освіти. Останнє, в часи коли його очолював Квіт, знайшло плагіат у науковій роботі Шкарлета.

Уже 1 лютого в ЗМІ з’явилася інформація, що Міністерство освіти і науки не визнаватиме результати виборів президента НаУКМА і оголосить повторний конкурс. Причиною таких дій назвали ті самі порушення під час виборів, зокрема зникнення та пошкодження скриньок. 2 квітня на сайті МОН з’явився наказ про нові вибори 27 квітня (наразі наказ уже видалили із сайту МОН). Водночас нещодавно міністерство визнало результати виборів ректора Державного біотехнологічного університету попри заяви про фальсифікації на виборах.

З рішенням про відмову визнавати результати виборів президента НаУКМА не погодилася студентська колегія університету. Вона підтримала оголошення безстрокового студентського страйку та оголосила про проведення мітингу 4 лютого під стінами Кабінету Міністрів. В оголошені зазначено про такі вимоги:

  • звільнення міністра освіти і науки Сергія Шкарлета;
  • підписати контракт з обраним президентом НаУКМА;
  • гарантувати автономію українських університетів.

Акцію також підтримали деякі народні депутати та студенти інших університетів. У телеграм -каналі студентської ради КПІ ім. Ігоря Сікорського перерахували головні причини, чому варто підтримати відставку Шкарлета:

  • плагіат у наукових роботах;
  • затягування фінансування протиковідних заходів і наукових досліджень;
  • бажання зменшити цінність ЗНО;
  • втручання в незалежні вибори НаУКМА;
  • закриття Кураж Базару під Президентський університет без компенсації вкладень і діалогу;
  • призначення ректора НАУ, який підпадає під люстрацію, забудовує університет і відраховує голову Студради за позицію.

Початок протесту був запланований на 9 ранку 4 лютого. Ще до її початку, 3 лютого о 22:22, прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що зібрав нараду, під час якої заявив, що МОН скасує власний наказ про призначення нових виборів. 4 лютого, під час самої протестної акції, наказ про скасування наказу про призначення повторних виборів з’явився на сайті міністерства.

Після мітингу Денис Шмигаль зустрівся з протестувальниками та заявив, що уряд не втручатиметься в справи закладів вищої освіти. Також пообіцяв розглянути всі вимоги протестувальників та проведуть перевірки.

Доповнено: За повідомленням викладача НаУ КМА Сергія Петухова, акції ще відбулися у Львові та Одесі.  Також, у Верховній Раді почали збирати підписи за відставку міністра.

Нагадаємо, що це не перші протести проти міністра освіти і науки Сергія Шкарлета. Зокрема протести відбулися проти його призначення в червні та грудні 2020 року.

Титульне фото: автор – Юрій Бутусов


Обговорення