Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Вересня 2020

Плагіат у роботах Шкарлета підтвердили офіційно

Етичний комітет Національного агентства з питань забезпечення якості освіти знайшов у наукових роботах т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлета плагіат.

Про це повідомляє LIGA.Life із засідання комітету.

ОНОВЛЕННЯ. ознайомитись із текстом рішення повністю можна тут

Вимушені констатувати плагіат у трьох роботах. Представимо це у нашому висновку. І є відповідна таблиця, яка вказує на некоректні посилання з ознаками академічного плагіату, – сказав голова комітету з етики і керівник НАЗВО Сергій Квіт.

Звернення про плагіат надійшли від народної депутатки Інни Совсун, ГО “Трон” в особі Світлани Вовк (спільнота “Дисергейт”), Фундації регіональних ініціатив, а також від секретаріату уряду з проханням перевірити факти.

Уривки наукових робіт НАЗЯВО також надсилало на перевірку міжнародним експертам (уривки для них надсилали у перекладі на англійську мовою):

  • Томашу Фольтинеку, міжнародному чеському експерту;
  • Кшиштофу Гутовському, польському експерту з питань піратства і плагіату, включеному у список Окружного суду у Варшаві.

Усі троє іноземних експертів визнали, що в роботах Шкарлета є плагіат. Усі документи з порівняльними таблицями обіцяють невдовзі опублікувати на офіційному сайті агентства.

На засідання також прийшов адвокат очільника МОН Олександр Радченко. Він постійно перебивав голову комітету та заявляв йому відвід:

“У нього – конфлікт інтересів, бо у вас особисті неприязні відносити зі Шкарлетом, бо на зустрічі з ректорами в публічному просторі заявили, що Шкарлет каже неправду і перекручує факти”.

Як зазначають у LIGA.Life, юридично адвокат не мав таких повноважень, тож члени комітету вирішили не розглядати його запит і продовжили засідання, коли він пішов.

Рішення комітету мають рекомендаційну силу. Комітет також пропонує НАЗЯВО встановити плагіат у статтях.

Нагадаємо, на сайті “Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях” – неофіційному ресурсі українських науковців, які відстоюють академічну доброчесність – вийшов аналіз наукових робіт, який виявив плагіат у роботах Шкарлета. Зокрема, плагіат знайшли у чверті дисертації очільника МОН.

Також неодноразово збиралися акції протесту проти призначення Шкарлета очільником МОН. Через такий суспільний спротив його кандидатуру навіть не висунули на голосування у ВР, а натомість призначити тимчасовим виконувачем обов’язки міністра рішенням уряду.П

Прем’єр Денис Шмигаль переконаний, що звинувачення нового очільника МОН у плагіаті – безпідставні. 3 липня з трибуни Верховної Ради він заявив, що уряд проводить розслідування щодо плагіату в роботах Шкарлета, яке ініціював сам т.в.о. міністра.

Сам Шкарлет звинувачення в плагіаті відбиває. Він також вважає, що за плагіат в Україні не можна отримати покарання:

“А яке там може бути сьогодні, згідно з законодавством, покарання? У нас що: визначені якісь нормативи? Визначені якісь взагалі рішення по плагіату? Сьогодні це взагалі такий предмет спекуляцій, цей плагіат”, – казав він в інтерв’ю Радіо Свободі.

Фото: кадр з відео інтерв’ю Радіо Свобода


Обговорення