Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Травня 2022

Підлітків, які змушені були переїхати у Чернівці через війну, запрошують на мистецькі події

У Чернівцях стартує мистецький проєкт із неформальними воркшопами “Тіло міста” для підлітків 14–17 років, які змушені були переїхати через війну.

Про це “Новій українській школі” повідомила команда проєкту.

Для участі в програмі треба заповнити коротку анкету та дочекатися повідомлення від організаторок на вказану в анкеті пошту. Заявки прийматимуться до 24 травня.

Під час неформальних воркшопів та зустрічей з українськими митцями та мисткинями учасники ознайомляться з різноманітними творчими практиками, зможуть розвинути свої навички креативного письма та живопису, а також спробують себе в перформансах.

Проєкт створений для знайомства з Чернівцями. Організатори впевнені, що нові жителі громади прагнуть знайти тут “своїх людей”, бути частиною цієї спільноти й жити з нею гармонійно.

“У “Тілі міста” ми включаємо підлітків до вже спільноти їхніх однолітків, які цікавляться мистецтвом і живуть у Чернівцях. Через творчі завдання, рефлексію та взаємодію з різними просторами вони краще познайомляться з містом та одне з одним. У час, коли багатьом доводиться адаптуватися до нового місця, саме спільне навчання й дозвілля можуть бути помічними‎”, – вважає кураторка галереї “Асортиментна кімната” та членкиня “Іншої Освіти” Анна Потьомкіна.

Події у межах “Тіла міста” відбуватимуться в різних локаціях та об’єднають 15 учасників. Також долучаться місцеві підлітки.

Розклад активностей:

  • 30–31 травня – День знайомства через перформативний воркшоп. Учасники досліджуватимуть простір, себе та інших у ньому, вивчатимуть тілесність і комунікації.
  • 4 червня – Літературний воркшоп. Підлітки писатимуть вірші за методом дадаїстів, майже буквально витягуючи слова з шапки. Також кожен зможе спробувати себе в написанні мистецького “стейтменту” для виставки, якою завершиться квест містом.
  • 5 червня – Міський квест. Разом із тренеркою Марією Агісян в інтерактивній формі підлітки досліджуватимуть місто, шукатимуть і створюватимуть артефакти, які стануть частиною імпровізованої виставки на відкритому просторі. Маршрут визначать самі учасниці та учасники. Завдання квесту мають сфокусувати їхню увагу на деталях та навчити помічати те, що зазвичай залишається поза полем зору.
  • 13–14 червня – Воркшоп із живопису.
  • 15–16 червня – Перформативний воркшоп адля дослідження міста та досвідів, які воно нам надає через тіло.
  • 17–20 червня – Створення колективного “зіну”. До видання увійдуть усі напрацювання підлітків у межах проєкту: вірші, малюнки, фото, записи перформативних практик із QR-кодами тощо. Контент і назву для самвидаву учасники оберуть самостійно наприкінці програми.

Нагадаємо, команда ГО “Смарт освіта”  запрошує учнів на пізнавальні онлайн-зустрічі з учителями. Якщо ви бажаєте, щоби ваша дитина брала участь у таких зустрічах, долучайтеся до телеграм-каналу. В ньому регулярно з’являються анонси нових зустрічей. Зустрічі безплатні.

Також медіапроєкт “Обізнані” запрошує учнів на серію онлайн-лекцій про національну свідомість, проактивність і безпеку.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – YAYImages, Depositphotos


Обговорення