Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Квітня 2023

Типові помилки батьків щодо безпеки дітей в Інтернеті: на що звернути увагу й чого остерігатися

Діти постійно експериментують із новими варіантами обміну повідомленнями, файлами, фото та відео, такими як TikTok, Instagram, Telegram та інші, при цьому не враховуючи довгострокових наслідків активного використання Інтернету. Дослідники вважають, що це нормально: у дітей недостатньо розвинена префронтальна кора головного мозку, зокрема, та частина, яка відповідає за міркування, прийняття і контроль імпульсивних рішень. Однак батькам необхідно продумувати наслідки активної цифрової взаємодії дітей.

Проєкт #stop_sexтинг розповідає про те, на що батькам потрібно звертати увагу в першу чергу, коли йдеться про дітей та Інтернет.

Багатьом батькам може не вистачати цифрової грамотності, щоби допомогти дітям користуватися соцмережами, месенджерами та іншими онлайн-платформами. При цьому, згідно з дослідженням в Україні, майже половина дітей (44,8%) не ділиться з батьками небезпечними ситуаціями, що трапляються в Інтернеті. Тож дорослим варто бути ще пильнішими, щоб помітити зміни в поведінці дітей.

Дослідники із США й Британії проаналізували поведінку злочинців в інтернеті й описали 4 етапи налагодження комунікації з дитиною, які слід знати усім батькам:

  1. На першому етапі злочинці використовують соцмережі, месенджери, ігри й форуми, щоб ініціювати контакт із дітьми. Це часто фальшиві сторінки із зображеннями з інтернету, а їхня мета – створення переконливих цифрових персонажів, за допомогою яких вони наближаються до дітей. Наприклад, злочинець прикидається “новою дитиною у кварталі”, яка шукає друзів.
  2. На другому етапі злочинці видають себе за дитину такого само віку, щоб створити довірливі стосунки з дитиною. Вони надсилають власні відверті зображення, щоб знизити підозру, і можуть комунікувати з багатьма дітьми, поки не досягнуть успіху.
  3. На третьому етапі зловмисники займаються онлайн-грумінгом (вимаганням). Вони використовують інтимні фотографії, надіслані дітьми, або ретушують звичайні фото, щоб вони мали “порнографічний” вигляд. Потім злочинці діляться цими зображеннями з дітьми, щоб тримати їх у стані приниження. Ситуація погіршується, коли злочинці погрожують дитині поділитися цими зображеннями з друзями, вчителями чи родиною, якщо та не надішле відвертіші фото чи відео. На цьому етапі використовують багато методів вимагання, прямих погроз з психологічним тиском. В одному з випадків дослідження 12-річна дівчинка, перш ніж звернутися за допомогою, завантажила 660 зображень сексуального характеру в хмарне сховище, яке контролював 25-річний злочинець.
  4. На четвертому етапі зловмисники починають поширювати ці зображення в даркнет та у мережах дитячої порнографії.


Як захистити дитину в інтернеті?

ГО #stop_sexтинг зібрала 5 типових суджень батьків про безпеку в Інтернеті, які варто переосмислити для захисту дітей:

  1. “З нами такого не станеться!” Багато родин стають так званими “жертвами оптимізму” через надмірну впевненість у тому, що негативні події навряд чи трапляться саме з ними. Однак онлайн-злочини можуть торкнутися кожного.
  2. “Усі це роблять!” Батьки, не замислюючись, публікують фотографії дітей в інтернеті – це звична справа. Багато хто не може протистояти тиску суспільства й трендам. Дуже часто саме ці фотографії редагують і спотворюють злочинці для шантажу дітей.
  3. “Мої діти не проти!” Сьогодні діти найменшого віку мають цифровий відбиток, який ініціювали їхні батьки без їх згоди. Це є зневагою до приватного життя дітей і може мати тривалий вплив на їхню впевненість у собі, особисте та професійне майбутнє, а також стосунки між батьками та дітьми. Такі дії знижують розуміння важливості конфіденційності в інтернеті дітей у молодшому віці. Припущення, що діти не будуть проти, помилкове. У Римі відбулася судова справа, де суд вирішив, що мати повинна видалити всі зображення свого сина з Facebook і заплатити штраф у розмірі 10 000 євро, якщо вона продовжить публікувати фото без його згоди.
  4. “Ми не встигаємо за їхніми технологіями!” Багато батьків приголомшені та налякані, адже не можуть встигнути за оновленнями. Оскільки технології продовжують відігравати значну роль у житті дітей, підвищення цифрової грамотності батьків за допомогою, наприклад, онлайн-ресурсів має стати пріоритетом.
  5. “Вони просто онлайн спілкуються з друзями!” Попри те, що батьки цікавляться тим, з ким їхні діти розмовляють дорогою зі школи або на подвір’ї, вони можуть не знати, з ким їхні діти спілкуються в Інтернеті. Інтерес потрібно виявляти і до офлайн-життя дітей.

Загрози для дітей в інтернеті є серйозною й багатогранною проблемою, що вимагає непохитної уваги. Лише ретельно розглянувши ці критичні помилки, можна запобігти злочинам проти дітей в Інтернеті.

Довідково:

#stop_sexтинг – найбільший в Україні освітній проєкт щодо захисту дітей в Інтернеті. Отримав премію Глобального договору ООН і загалом навчив більше ніж 800 000 дітей та батьків. Створив першу в країні консультаційну лінію щодо безпеки дітей в Інтернеті 1545 і психологічну лінію підтримки для дітей та батьків на тему онлайн-ризиків на сайті https://stop-sexting.in.ua/ .

Читайте також: “Чому в школах необхідний курс зі статевого виховання – коментарі фахівців”.

Фото: скриншот соціальної реклами Stop Sexting Ukraine


Обговорення