Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Листопада 2020

Підручник з хімії радить лікувати рак содою

У підручнику з хімії для 9-го класу Савчина М.М. є поради лікувати онкологію содою та робити спиртові компреси від застуди.

Першою це зауважила співзасновниця та керівниця навчального процесу Загальноосвітньої школи Claris Verbis Інна Дьоміна.

Поради лікувати онкологію та відбілювати зуби харчовою содою у підручнику взяті із сайту Всеукраїнської асоціації пенсіонерів, пише Хмарочос з посиланням на експертку з акредитації освітніх програм Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти Кароліну Айрапетян.

Видання зазначає, що уявлення про те, що рак лікують харчовою содою, стало поширеним, зокрема, завдяки італійському лікарю-онкологу Туліо Сімончіні. 2006 року його позбавили ліцензії, але він продовжував практикувати у себе вдома: робив онкохворим ін’єкції соди замість хіміотерапії. У 2018 року Сімончіні засудили до п’яти з половиною років в’язниці за незумисне вбивство пацієнта.

На іншій сторінці українського підручника йдеться про те, що спирт застосовують у вигляді компресів для лікування застуди. Це також популярний “народний” засіб, який не підтримується доказовою медициною.

Також у підручнику є порада лікувати сечокам‘яну хворобу сиропом “Уролесан”. Айрапетян називає такий спосіб “недоказовою фітотерапію”, оскільки дієвість препарату не доведена.

Сторінки підручника опублікувала Кароліна Айрапетян на своїй fb-сторінці

Основне фото: автор – IgorVetushko, Depositphotos


Обговорення