Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Грудня 2022

“Побоювання, що вчительські зарплати доведеться скорочувати, безпідставні” – Мінфін рекомендує використовувати залишки субвенції

На рахунках територіальних громад “осідає” близько 5-6 млрд гривень –  залишки освітньої субвенції. Це та “подушка безпеки”, яка, зокрема, допоможе продовжити повноцінне фінансування освіти наступного року. 

Відповідні роз’яснення в інтерв’ю “Укрінформ” надав заступник міністра фінансів України Роман Єрмоличев.

Найбільша частина видатків на освіту припадає на освітню субвенцію. Це чутливе питання, яке стосується кожного педпрацівника, адже субвенція – це, зокрема, і ресурс для виплати заробітних плат.

“Передбачена на наступний рік субвенція і справді “скромніша” за цьогорічну. 87 мільярдів гривень, тобто на 10% менше, ніж уточнений план 2022 року. Та водночас побоювання, що грошей не вистачить і вчительські зарплати доведеться скорочувати, безпідставні”, – запевнив посадовець.

Згідно з аналізом практики освоєння й розподілу субвенції, який здійснило Мінфінансів, ці гроші ніколи повністю не витрачаються. Кошти, передбачені на стимулювання якісної мережі шкільних закладів, залишаються на рахунках громад, якщо таке якісне й оптимізоване освітнє середовище в них уже сформоване. ОТГ можуть накопичувати ці залишки, щоб у наступні роки витрачати їх на оновлення матеріально-технічної бази.

За звичайних обставин Мінфін підтримує такі ініціативи. Але в період повномасштабної війни 5-6 мільярдів гривень щорічно не можуть “лежати без руху на рахунках місцевих бюджетів”.

“Для розуміння: станом на 1 листопада неосвоєні залишки субвенції сягали 8,1 мільярда гривень, водночас за поточний рік вони збільшилися на 2,5 мільярда”, – пояснив заступник міністра.

Ці залишки становитимуть фінансовий резерв, із якого, зокрема, і будуть виплачені заробітні плати освітян.

Читайте також: “8 місяців без зарплати: як працюють вчителі Мирненської школи на Запоріжжі”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – gregorylee, Depositphotos


Обговорення