Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Травня 2024

Польща хоче врегулювати діяльність українських шкіл в країні

Польща має намір залучити всіх українських дітей до місцевих шкіл з початку 2024-2025 навчального року й врегулювати діяльність українських шкіл у країні.

Про це в інтерв’ю для видання Oko.press розповіла заступниця міністра освіти Польщі Йоанна Муха.

Вона нагадала, що, згідно з останніми змінами до Закону Польщі від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території України [такий термін використали в законі, редакція “НУШ” радить вживати “повномасштабне російське вторгнення в Україну” – ред.], соціальні виплати за програмами “800+” і “Добрий старт” будуть отримувати лише ті діти, які зараховані до місцевих закладів середньої освіти.

Утім, у Польщі діє багато українських шкіл. Деякі з них заснували ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну, однак частина виникла й після 24 лютого 2022 року. Такі заклади освіти допомагали подолати раптове навантаження на місцеву систему освіти. Саме тому влада Польщі не перешкоджала їх заснуванню. Зокрема, лише в “Першій українській школі” з моменту її заснування у 2022 році щороку навчалося близько 1500 учнів. Раніше ми також розповідали, що 2 роки тому в Польщі відкрили Варшавську українську школу, у якій в перший місяць почали здобувати освіту 270 школярів і школярок. Про те, як працював заклад освіти, читайте тут.

“Ми відчуваємо, що вони дійсно виконують свою роботу з великою місією та почуттям відповідальності. Наша відповідальність – організувати цю співпрацю в межах польської системи освіти”, – додала Йоанна Муха.

Як розповіли в фундації Unbreakable Ukraine, для впровадження цього рішення є два шляхи:

  1. українські школи мають внести свої дані до реєстру закладів освіти Польщі, тобто отримати польську ліцензію на надання освітніх послуг;
  2. українські школи мають співпрацювати з польськими школами: такий варіант можливий за умови підписання Меморандумів про співпрацю з польськими школами з метою через них зареєструвати українських учнів у польській системі (така школа стає підзвітною одразу двом міністерствам освіти – українському й польському).

Нагадаємо, що раніше МОН ухвалило стратегічний план до 2027 року, одне із положень якого передбачає сприяння збереженню національної ідентичності українських дітей за кордоном.

Читайте також:У Міносвіти Польщі розповіли, скільки українських дітей навчаються в польських закладах освіти”.

Титульне фото: ukr.net


Обговорення