Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Серпня 2024

Понад 850 тисяч українських дітей інтегровані в шкільні системи країн ЄС: як їм підтримувати звʼязок з Україною

Окрім цих дітей, є й ті учні з України, які навчаються не в країнах Європейського союзу. Втім дуже важливо, аби всі українські діти, які тимчасово перебувають за кордоном, мали можливість продовжувати здобувати українську освіту та зберігати звʼязок з Україною.

Про те, у який спосіб це можна зробити, нагадали в Офісі освітнього омбудсмена.

[А ми нагадуємо, що учні й учениці початкової школи віком 8-10 років, які знаходяться за кордоном, можуть долучитися до навчання в проєкті “Залишаємось з Україною”, який з 2022 року проводить ГО “Смарт освіта”. Раніше проєкт підтримував учнівство середньої й старшої школи, а нині розширює програму на школярів та школярок початкових класів.

Навчання відбуватиметься у форматі “живих” онлайн-уроків із вчителями й передбачатиме опановування предметів українознавчого компонента. У такий спосіб проєкт дає можливість українським учням та ученицям із різних куточків світу зберігати зв’язок з Україною та її системою освіти.Участь у проєкті безплатна].

Дистанційна форма з вивченням усіх предметів

Організація дистанційного навчання здійснюється за бажанням учнів та їхніх батьків. Відповідно до пункту 2 розділу 2 Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти, батьки мають створити належні й безпечні умови навчання, виховання і розвитку дитини, яка здобуває освіту за дистанційною формою.

Якщо в школі, де вчиться ваша дитина, немає дистанційних класів, ви можете звернутися до адміністрації закладу чи до управління освіти, аби вони проінформували про ті заклади освіти, в яких такі класи є.

Дистанційна форма з вивченням предметів українознавчого компонента

За цією формою діти вивчатимуть лише предмети українознавчого компонента – українську мову, українську літературу, історію України, географію, правознавство, громадянську освіту, захист України.

Тижневе навантаження в такому випадку становитиме від 6 годин у початковій школі до 8 – у старшій. Усі інші предмети, спільні для українських і закордонних шкіл, заклади освіти в Україні перезараховуватимуть [докладніше про це нижче].

Вивчати предмети українознавчого компонента дистанційно можна у визначених школах-осередках. Докладніше про це ми розповідали в цьому матеріалі.

А про те, як перевести дитину в українознавчий клас, читайте тут.

Сімейна форма

Це індивідуальна форма навчання, яку батьки (законні представники) організовують самостійно в домашніх умовах.

Навчатися на сімейній формі можна в будь-якому закладі освіти за запитом батьків.

Докладніше про оцінювання, консультування та підтримку звʼязку з учнівством на сімейній формі ми розповідали тут

Екстернат

Така форма передбачає самостійне засвоєння навчальної програми упродовж навчального року та складання атестації/оцінювання наприкінці. Її також може організувати будь-який заклад освіти за запитом батьків.

Про перезарахування оцінок

Для того, щоб учні, які навчаються в місцевих закладах освіти за кордоном, могли перезарахувати оцінки з частини спільних предметів в Україні, у МОН створили таблиці зі співвіднесенням моделей оцінювання різних країн [таблиця у форматі Excel тут].

Решту предметів (українознавчий компонент) учні й учениці можуть вивчати відповідно до скорочених програм і проходити оцінювання дистанційно. Ті учні, які одночасно навчаються в українському й закордонному закладі освіти, можуть скласти річне оцінювання перед початком наступного навчального року. Річне оцінювання здійснюється на основі семестрових або скоригованих семестрових оцінок, відповідно до Інструкції з ведення класного журналу учнів 5-11(12)-их класів загальноосвітніх навчальних закладів.

Читайте також: “Що зміниться з 1 вересня для учнів-переселенців, учнів на ТОТ, прикордонних і прифронтових територіях та тих, хто за кордоном”.

Титульне фото: автор – Halfpoint, shutterstock.com


Обговорення