Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Лютого 2022

Правоохоронці звинувачують дев’ятьох підлітків у псевдомінуванні шкіл у Черкасах. Що їм загрожує?

Правоохоронці висунули підозри неповнолітнім через фейкові замінування навчальних закладів.

Про це написали на сайті Черкаської обласної прокуратури.

Під час досудового розслідування кримінального провадження про псевдозамінування правоохоронці викрили 5 підлітків 11–15 років. До цього підозру оголошували ще чотирьом неповнолітнім.

Правоохоронці з’ясували, що підозрювані створили сторінки в соцмережах, з яких і повідомляли про замінування навчальних закладів. Мобільні телефони та інші гаджети підлітків вилучені для проведення експертиз.

Прокуратура вважає, що підлітки порушили 2 ст. 259 Кримінального кодексу. Повнолітніх осіб за таке суд міг би покарати строком від 4 до 8 років позбавлення волі. Проте для неповнолітніх можна застосувати лише примусові заходи виховного характеру. Зокрема:

  • застереження;
  • обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього;
  • передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх заміняють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їхнє прохання;
  • покладення на неповнолітнього, який досяг п’ятнадцятирічного віку і має майно, кошти або заробіток, обов’язку відшкодування заподіяних майнових збитків;
  • спрямування неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але на строк, що не перевищує трьох років.

Слідство ще триває, правоохоронці намагаються з’ясувати всі обставини події.

Нагадаємо, псевдозамінування шкіл у Черкасах тривали з 12 до 17 січня, поки влада міста не перевела всі школи на дистанційне навчання. Раніше дев’ятикласник із міста Сміла зізнався, що повідомляв про замінування для того, аби його школу перевели на дистанційне навчання.

Раніше ми писали про те, як діяти, якщо ваша школа отримала повідомлення про замінування.

Фото: Національна поліція


Обговорення