Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Червня 2020

Прем’єр: “Ніхто не збирається скасовувати ЗНО”

Прем’єр Денис Шмигаль запевнив, що уряд не має наміру скасовувати зовнішнє незалежне оцінювання.

Його заяву на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій опублікували на сайті Кабміну.

Ніхто не збирається скасовувати ЗНО, і причин для перенесення оцінювання на серпень наразі немає. Якщо такі причини будуть, то Міністерство охорони здоров’я та головний санітарний лікар повідомлять про це”, – сказав прем’єр.

Він вважає зрозумілими показники захворюваності, через які можуть перенести тестування:

  • більше 60 активних хворих на 100 тисяч населення в середньому по Україні
  • більше 50% областей, де перевищуються три загальнонаціональні показники – кількість хворих перевищує 12 на 100 тисяч населення, більше ніж 50% завантажених хворими ліжок в опорних лікарнях та охоплення тестуванням менше ніж 12 осіб на 100 тисяч населення.

“Це ті параметри, які можуть спричинити перенесення ЗНО на інший термін. В іншому випадку, з 25 червня ми починаємо плановий процес ЗНО”, – запевнив Шмигаль.

Нагадаємо, 12 червня уряд скасував проведення пробного ЗНО. Згодом його вирішили провести онлайн.

Окрім того, освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявив про можливе скасування ЗНО як такого.

Згодом головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що скасування ЗНО-2020 розглядають. ЗНО можуть скасувати, якщо:

  • більш ніж у 50% регіонів будуть перевищені три показники – інцидентність, завантаженість лікарень і тестування;
  • загальна кількість активних хворих перевищуватиме 60 випадків на 100 тисяч населення.

15 червня біля Міністерства освіти і науки абітурієнти зібралися на акцію протесту “Руки геть від ЗНО”, на якій виступали проти скасування оцінювання.

Того ж дня МОН заявило, що скасовувати ЗНО неприпустимо. Також у міністерстві запевнили, що можуть гарантувати безпечні умови проведення тестування у визначені дати.

Наступного дня міністр охорони здоров’я Максим Степанов сказав, що станом на 16 червня епідеміологічні показники дозволяють проводити ЗНО, проте остаточне рішення ухвалять до 20 червня.

Також Український центр оцінювання якості освіти, який організовує та проводить ЗНО, звернувся із відкритим листом до прем’єра, де обурився, що його не залучають до вирішення питань щодо тестувань.

Фото: kmu.gov.ua

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


Обговорення