Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Лютого 2023

Протягом минулого року українські діти провели в укриттях близько 900 годин – міжнародне дослідження

Станом на 20 лютого 2023 року діти в Україні змушені були провести в підземних укриттях близько 900 годин, тобто близько 38, 3 дня – або ж понад місяць.

Такі підрахунки опублікувала організація Save the Children.

За офіційними даними, з 24 лютого 2022 року було оголошено загалом 16 207 повітряних тривог тривалістю близько години. Сім’ї з дітьми могли проводити під землею до восьми годин без можливості вийти на поверхню через постійні обстріли.

У Харкові, наприклад, за минулий рік було оголошено понад 1 700 повітряних тривог загальною тривалістю близько 1 500 годин, а в Донецькій та Запорізькій областях – понад 1 100 годин тривоги в кожній.

Уздовж лінії фронту на південному сході України майже не припиняються обстріли. Сім’ї з дітьми були змушені покинути свої будинки (багато з них зараз зруйновані) і жити під землею без елементарних зручностей, включаючи електрику, воду та опалення.

Навіть у порівняно безпечних західних областях далеко не всі мають змогу облаштувати й умеблювати укриття, тож часто діти пересиджують сирени в холодних підвалах житлових будинків чи інших споруд.

У Дніпрі сирени звучить частіше, ніж у західних регіонах. Вихователька приміського дитсадка засвідчила Save the Children, що сирени повітряної тривоги тепер стали способом життя її вихованців: “Одягаються, виходять на вулицю, обходять заклад, спускаються в укриття… Десь три хвилини діти збираються спускатися”, — розповіла освітянка, яка разом із колегами має виводити до укриття близько 200 дітей — багато з них з особливими освітніми потребами – щоразу, коли спрацьовує сирена.

Щоб зменшити стрес від сирен, учителі іноді практикують ігрові вправи, щоб підготувати дітей до надзвичайних ситуацій і навчити їх швидко ховатися. Підвал садка обладнаний для малювання, ігор і танців. Також у кожного учня є “тривожний рюкзак” із водою, перекусом, теплим одягом та улюбленими іграшками. Для дітей з ООП, які плачуть від перебування в укритті, передбачено “куточок усамітнення”, але більшість, за словами виховательки, сприймають похід до підвалу як гру.

У Києві чимало сімей використовували як укриття підземні парковки й станції метро і навіть розбивали там намети на початку повномасштабної війни. Зараз ходити в такі укриття для багатьох родин стало рутиною. Діти нудьгують, проте намагаються зайняти себе смартфонами.

Стрес повсякденного життя під постійною загрозою бомбардування завдає важкої шкоди психічному здоров’ю та психосоціальному стану дітей і дорослих. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожна п’ята людина, яка пережила конфлікт, має високий ризик зіткнутися з певною формою психічного розладу, причому симптоми погіршуються з розгортанням воєнних дій.

Читайте також: “Протягом тижня ворог повністю зруйнував ще три заклади освіти, четверо дітей поранені”.

Фото: Save the Children


Обговорення