Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Листопада 2022

Проєкти українських школярів відправилися в космос на SpaceX

Завдяки Програмі шкільних космічних експериментів (SSEP) мінілабораторії, які створили учні-члени МАН України, відправили на Міжнародну космічну станцію на кораблі SpaceX Dragon.

Про це “Новій українській школі” повідомила Мала академія наук України.

На МКС відправили проєкти-переможці минулорічної програми “SSEP. УКРАЇНА”. Там вони виконають космічну частину досліджень.

Зокрема, у конкурсі перемогли проєкти вихованців КЗ “Рішельєвський науковий ліцей” (Одеса) і Харківської гімназії №47.

Проєкт одеських школярів покликаний з’ясувати, чи впливає відсутність гравітації на формування кристалів. Його реалізували восьмикласники Андрій Гриб і Микита Скрипник спільно з науковою керівницею Анастасією Маслечко.

Харківські школярі вивчать вплив мікрогравітації на структуру пломб і міцність їх з’єднання із зубами – зокрема, з’ясують чим відрізняються матеріали, що затверділи в космосі, від тих, які формуються в умовах Землі. Команда проєкту: одинадцятикласники Михайло Гарькавець, Владислав Волков, Софія Давидова, Елизавета Садчикова разом із науковим керівником Андрієм Самойловим.

Харків’янам довелося збирати та відновлювати свій проєкт після прямого влучання російського снаряду в будівлю гімназії.

Проєкти обрали з 238 поданих на розгляд 2021 року. Усього в пілотному конкурсі взяли участь 7 закладів освіти з 6 регіонів України (962 учні 7-11 класів під керівництвом 34 вчителів).

26 листопада делегація учнів-членів МАН зі своїми науковими керівниками спостерігала старт ракети на мисі Канаверел. З цього майданчика запускали всі місії “Аполлон” на Місяць.

Паралельно з роботою мінілабораторій у космосі учасники команд здійснюють дослідження на Землі під наглядом експертів “Nanoracks”, NASA та NCESSE. Після завершення досліджень на МКС учасники порівняють результати космонавтів із тими, які самі отримали в умовах земного тяжіння.

Довідково:

SSEP – комплексна програма з розвитку наукової та STEАM-освіти, націлена на виховання нового покоління науковців і винахідників. МАН доєдналася до проєкту минулого року. Україна стала третьої державою, – після США та Канади – яка відправляє шкільні експерименти в космос.

Читайте також: “Як вчитися онлайн, якщо немає світла?”

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: Мала академія наук України


Обговорення