Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

30 Вересня 2022

Примуси, штрафи та позбавлення батьківських прав: як навчається тимчасово окупована Запорізька область

Запорізька область, що перебуває в тимчасовій окупації, змушена вчитися за російською освітньою програмою. Батькам ставлять умови: або дитина ходить до школи, або штраф чи позбавлення батьківських прав.

Про це розповідає Суспільне

Василівка

Онука Володимира й Наталії Сапів цьогоріч пішла до 1 класу в окупованій Василівці. Батьки привозять її до школи та чекають кінця уроків, щоби встигнути забрати, якщо почнуться обстріли.

Кажуть, до школи пішли через жорсткі умови з боку окупантів:

Або віддаєш дитину в школу, або перший раз попереджають, другий раз — штраф 40 тисяч рублів, а на третій – просто забирають дітей в інтернат, а батьків позбавляють батьківських прав“, – ділиться Наталія.

Мелітополь

З 2 900 працівників освіти Мелітополя співпрацювати з окупантами погодилися 280 осіб. Більшість із них – технічні працівники управління освіти. Їх окупанти призначають викладати через брак кадрів.

Наприклад, секретар, завхоз викладають у класах. Прибиральницю зараз призначили, щоби вона викладала уроки праці. У них страшний дефіцит учителів, тому що наші вчителі героїчно не погодилися стати колаборантами“, – розповів міський голова Мелітополя Іван Федоров. Він також додав, що 14 000 дітей із Мелітополя навчаються за українською програмою онлайн.

Бердянськ

Тут із 733 учителів на співпрацю з окупантами пішли 97. Через кадрову нестачу окупанти залучають до роботи вчителів із тимчасово окупованого Маріуполя.

Загалом із 18 шкіл у Бердянську працюють 15. Як повідомляє начальниця міської військової адміністрації Вікторія Галіцина, майже 17 % школярів навчаються за російською програмою. Вікторія каже, що дітей майже щодня викликають до директора “на розмову”: шукають тих, хто має проукраїнську позицію.

Кожен день у перші 15–20 хвилин до першого уроку проводиться “політінформація” так звана. Допитують, мабуть, чи діти знають, хто з їхніх знайомих вчиться за українською програмою онлайн у Бердянську. Обшукують їхні речі й телефони“, — розповіла Вікторія Галіцина.

Нагадуємо, якщо ви стали свідками незаконного переміщення дітей-сиріт на тимчасово окуповану територію або в росію, варто повідомляти про ці випадки.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: Lopolo, Depositphotos


Обговорення