Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Червня 2023

Пристрій, який виробляє електроенергію з водоспадів, розробив житомирський школяр

Учень дев’ятого класу ліцею №30 Житомира Ілля Сидорчук розробив прилад, який допомагає виробляти електроенергію від вібрації падіння води у водоспадах. 

Про це розповідає “Суспільне”.

За словами винахідника, прилад працюватиме у водоспаді висотою від одного метра.

У квітні через паводок на річці Ірша в Малині утворився тимчасовий водоспад в одному з кар’єрів. Енергія води, як зазначив Ілля Сидорчук, у ці дні була колосальною.

“Ми ставимо нашу установку під потік водоспаду, вода падає на неї і вона виробляє електроенергію. Установка складається з п’єзоелементів, твердої основи, електричної плати, акумулятора та світлодіода. Якщо вода падає на п’єзоелемент, то виробляється електрична енергія від вібрації, вона переходить в електричну плату і накопичується в акумуляторі. Потім в будь-який ми можемо використовувати цю електроенергію”, – пояснив учень.

Фото частини пристрою

Науковий керівник Іллі, учитель фізики Анатолій Шубін зауважив, що робота установки не залежить від розмірів водоспадів: “Його можна застосовувати на будь-якому водоспаді, коли вода падає з висоти навіть одного метра, уже механізм буде працювати, але що вище, то більше енергії буде вироблятися”.

За словами Іллі Сидорчука, винахід виробляє енергію без жодних викидів у атмосферу. З цим винаходом учень виграв премію на міжнародному конкурсі у США.

“Мене нагородила турецька компанія TÜBITAK, вони надали спеціальний приз у розмірі 1000 доларів”, – розповів хлопець.

Читайте також: “Житомирський школяр розробив генератор, який працює “від дощу””.

Фото: “Суспільне”


Обговорення