Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Жовтня 2023

Реформа старшої профільної школи: МОН із експертами й громадськістю почали аналітичний етап розроблення стратегії

Міністерство освіти і науки України у партнерстві зі швейцарсько-українським проєктом DECIDE “Децентралізація для розвитку демократичної освіти”, а також експертне середовище, територіальні громади, бізнес і громадський сектор почали розроблення стратегічного плану впровадження реформи старшої профільної школи.

Про це повідомляє МОН.

Як зазначають у Міністерстві, до ініціативної групи експертів для визначення моделі реформи залучать понад 500 національних експертів, представників різних зацікавлених сторін, зокрема територіальних громад і батьків.

Представники МОН наголосили, що найбільші труднощі впровадження реформи вбачають у таких аспектах:

  • безпекова ситуація;
  • демографічна ситуація в Україні;
  • висока вартість реформи.

Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки України, зазначив: “Старша профільна школа — це найдорожча сфера освіти, яка потребує дуже великих капіталовкладень: будівництво гуртожитків, придбання нового обладнання, тому тут важлива підтримка усіх, зокрема наших закордонних партнерів”. 

Реформу старшої профільної школи вважають одним із найбільших викликів у Верховній Раді. Сергій Колебошин, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, наголосив, що реформа старшої профільної школи — це підґрунтя для розвитку держави на десятиріччя вперед. На його думку, оптимальну конфігурацію і модель для зміни наявної системи потрібно шукати на перетині двох гілок — загальної та професійної освіти.

Валентина Полторак, менеджерка Проєкту DECIDE, розповіла, що наразі проходить аналітичний етап розроблення стратегії — проводиться робота над великим дослідженням умов провадження реформи. “Експерти Інституту демографії НАН України почали роботу над демографічним прогнозом, далі буде визначено операційні, стратегічні цілі та розроблена “дорожня карта” реформи. У результаті стратегічних сесій та широких громадських обговорень у регіонах будуть також визначені рекомендації Міністерству освіти і науки України, профільному комітету Верховної Ради щодо нормативно-правової бази, щоб старша профільна школа могла існувати і була впроваджена в Україні”, – пояснила вона.

Читайте також: “Коли 5 і 6 класи НУШ повністю забезпечать підручниками – Андрій Сташків”.

Фото: Міністерство освіти і науки України


Обговорення