Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Червня 2019

Рейтинг ЗНО не показує якість викладання у школах – Гриневич

У Міністерстві освіти і науки переконані, що не можна оцінювання якість викладання у школах виключно за рейтингом ЗНО.

Про це сказала міністерка освіти і науки Лілія Гриневич, передає “Освіторія Медіа”.

Не можна оцінювати школи за результатами ЗНО, я категорично проти, це наша офіційна позиція. Це один із критеріїв, але сьогодні в Україні школи беруть дітей в різний спосіб: за територіальним принципом тільки в початкову школу, а далі йде конкурсний відбір.

Є школи, де діти з дуже забезпечених сімей. Це означає, що в них гарантований репетитор. Є школи, де беруть дітей талановитих за певним спрямуванням. Як можна результати фізико-математичного ліцею порівнювати зі звичайною школою?, – наголосила керівниця МОН.

Міністерка пояснила, що для правильного оцінювання шкіл потрібні завдання, які визначають рівень компетентності, а не просто тести. Проте, підкреслила вона, завдання ЗНО не можуть бути такими, бо в старшій школі діти вчаться за старим стандартом. Тому не можна питати у випускників те, чого вони не вчили.

“Україна минулого року взяла участь в PISA. Це найбільш авторитетне порівняльне міжнародне дослідження успішності 15-ти річних учнів. І їхні завдання жорстко компетентнісні. Коли оголосять результати і відкриють задачі, ми зрозуміємо, як наші діти виконували ці завдання і на якому ми місці в світі”, – додала Гриневич.

Нагадаємо, 2018 року Україна вперше брала участь в дослідженні якості освіти PISA. У тестуваннях взяли участь 6334 українці. Його складали 15-річні підлітки, які навчались у школах, ліцеях, гімназіях, професійно-технічних закладах, коледжах тощо.

Звіт за результатами проведення PISA-2018 в Україні оприлюднять у грудні 2019 року.

Також вийшов переклад на українську книги розробника і куратора дослідження якості освіти PISA Андреаса Шляйхера “Найкращий клас у світі: як створити систему освіти 21-го століття”.

Фото: fb-сторінка Лілії Гриневич


Обговорення