Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Вересня 2023

Рекомендації щодо використання модифікованих програм вивчення української мови в 5-11 класах

У відкритому доступі з’явилися рекомендації щодо використання модифікованих програм вивчення української мови в 5-11 класах закладів загальної середньої освіти.

Про це повідомив Український інститут розвитку освіти.

Доцільність використання рекомендацій, які розробила робоча група УІРО, затверджена Листом Міністерства освіти і науки України.

Ознайомитися з ними можна нижче або за посиланням:

  • рекомендації щодо використання модифікованих програм вивчення української мови в 5-11 класах;
  • рекомендації щодо скорочення програми для 5-6 класів.

З початку російського вторгнення у 2014 році не всі українські учні мають рівний доступ до освітніх послуг. Зокрема, ідеться про дітей з тимчасово окупованих територій. Повномасштабна війна в країні ще більше поглибила цю проблему.

Згідно з наказом МОН від 10 січня 2023 №15, для комфортного повернення учнів, які зазнали освітніх втрат через війну та її наслідки, в український освітній процес закладам освіти рекомендують ухвалити рішення про прискорене вивчення української мови.

Тимчасові рекомендації адресовані тим школярам, які пропустили навчання або навчалися не за українськими освітніми програмами понад 6 місяців. Під час розробки положень автори також враховували обмеженість часу на освоєння матеріалу.

Учні, які мали ситуативний доступ до навчання, мають продовжити здобувати освіту за програмами, затвердженими МОН. Для них школам рекомендують провести тестування з подальшим визначенням знань і умінь, які потребують додаткової уваги.

2-rekomendacziyi-shhodo-vykorystannya-modyfikovanyh-program-vyvchennya-ukrayinskoyi-movy-v-5-11-klasah-zakladiv-zagalnoyi-serednoyi-osvity
3-rekomendacziyi-shhodo-skorochennya-programy-dlya-5-6-klasiv

Раніше ми розповідали, що МОН перевидасть підручники з історії України до 1 вересня 2024 року.

Титульне зображення: freepik.com


Обговорення