Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Лютого 2023

Росіяни змінюють персональні дані викрадених дітей, щоб перешкоджати їх пошуку й поверненню в Україну

Дітям, зокрема, “дописують вік”, щоб вивезти їх до “таборів перевиховання” без згоди батьків. У такому випадку, потрапивши на територію рф, хлопці, яким “за документами” 18 років, не можуть повернутися й підпадають під мобілізацію. Отже, працювати над поверненням таких дітей на часі саме зараз.

Про це розповіла експертка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська під час брифінгу в Медіацентрі Україна 24 лютого.

Крім цього, за словами експертки, деякі маленькі діти через отримані травми не можуть згадати власного імені, тож відгукуються на будь-яке, яким їх починають називати. Облікові картки, які за міжнародним правом держава, що здійснює евакуацію, має складати на неповнолітніх, рф або не складає, або навмисне спотворює інформацію в них.

“Таборів перевиховання” – або ж, як назвала їх Катерина Рашевська, “таборів русифікації, мілітаризації та індоктринації” – на території Кримського півострова 7, а на території росії – 43. Окремі з таборів у рф настільки віддалені від місць постійного проживання дітей, що це суперечить будь-яким правовим нормам. У деякі з них дітей перемістили за підробленими документами, без згоди батьків. Відомо про близько 200 таких незаконно вивезених неповнолітніх.

Крім цього, Україна повідомила до Міжнародного кримінального суду про діяння дитячого омбудсмена рф Марії Львової-Бєлової, яка “всиновила” українського хлопчика Філіпа з Маріуполя. При цьому, за словами експертки, Львова-Бєлова постійно плутається, називаючи вік хлопця, але цього разу у бік “зменшення”: якщо Філіп втратив матір у 2017 році у віці 11 років, як повідомляли раніше, йому скоро має бути 18, а отже, він за рік стане повнолітнім і потрапить під призов.

За словами правозахисниці, реєстри ОРДЛО, а також дані, які окупанти викрали з дитбудинків на нових окупованих територіях, уніфікують з федеральною базою даних про дітей-сиріт росії. Отже, у майбутньому, щоб ідентифікувати українських дітей, знайти сім’ї, в які їх передали, та репатріювати їх на територію України, знадобляться величезні зусилля.

Також правозахисники зафіксували: росіяни вивозять дітей для “диспансеризації”, яка передбачає медичне втручання російських лікарів.

Нагадаємо: нещодавно Conflict Observatory прозвітувала про щонайменше 43 виявлені на території росії “табори перевиховання” для українських дітей.

Фото: скриншот трансляції брифінгу Медіацентру Україна


Обговорення