Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Лютого 2023

У росії існують щонайменше 43 табори “перевиховання” для українських дітей – Conflict Observatory

Yale School of Public Health’s Humanitarian Research Lab (HRL) опублікувала звіт, у якому підтвердила наявність “таборів перевиховання” депортованих українських дітей у росії.

Відповідно до звіту, росіяни депортували щонайменше 6 000 дітей з України (віком від чотирьох місяців до 17 років) до мережі установ для перевиховання та усиновлення в окупованому Криму та материковій частині росії.

Лабораторія гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров’я виявила 43 об’єкти, залучені до утримання дітей з України після вторгнення росії 24 лютого 2022 року.

Більшість з цих об’єктів – табори оздоровлення, куди дітей відвозять нібито на відпочинок. Інші – це заклади, які використовуються для розміщення дітей, відданих на виховання чи усиновлення в росії.

Дослідження засвідчило, що більшість таких таборів залучена в систему проросійського перевиховання українських дітей, а деякі проводять військову підготовку неповнолітніх або створюють перепони для повернення дітей до батьків в Україну.

Серед цих “літніх таборів” 12 розташовані на березі Чорного моря, 7 – в окупованому Криму, 10 – біля Москви, Казані та Єкатеринбурга. Два табори розташовані в Сибіру, один – на Далекому Сході Росії. Точна кількість закладів, імовірно, значно перевищує 43.

Також дослідники визначили два заклади, пов’язані з депортацією дітей-сиріт: психіатричну лікарню та сімейний центр.

За спостереженнями дослідників, основною метою таборів є політичне перевиховання. Їх позиціонують як частину “інтеграційної програми” з очевидною метою – залучити дітей з України в “рускій мір” з відповідними політичними, культурними й національними установками.

Українські батьки стверджують, що згоду на відвідування дитиною таких “таборів відпочинку” в них часто брали під примусом, відмови ігнорували, іноді вимагали підписання “довіреності” на невідому особу. Терміни перебування в таборі були довшими, ніж обіцяли окупанти.

Повернення дітей принаймні з чотирьох таборів призупинено: з “Артеку” і “Медвежонка”, за словами батьків, його призупинили на невизначений термін.

“Медвежонок” – один із найбільших визначених таборів, у якому перебували щонайменше 300 дітей з України. Тамтешні чиновники спочатку повідомили батькам, що діти повернуться наприкінці літа, але пізніше скасували дату.

Сотні неповнолітніх з України у принаймні двох інших таборах, “Лучістий” та “Орльонок”, також перебували довше, ніж обіцяли загарбники, або перебувають там досі. Дослідники не змогли точно визначити, скільки з цих дітей возз’єдналися зі своїми батьками. Батьки не отримують інформації про статус або місце перебування своєї дитини.

За даними дослідження, у цій “програмі” задіяні всі рівні російського уряду: операцію централізовано координує федеральний уряд росії, залучаючи нижчі ланки керівництва. Виявлено кілька десятків федеральних, регіональних і місцевих діячів, які безпосередньо беруть участь у цій роботі й політичному обґрунтуванні програми.

Діяльність офіційних осіб, які ймовірно причетні до операції, включає матеріально-технічну координацію (тобто транспортування дітей), збір коштів, збір речей, безпосереднє управління табором і просування програми в росії та на тимчасово окупованих територіях України.

Принаймні 12 із цих осіб не перебували в списках міжнародних санкцій на момент написання звіту.

Читайте також: “Україна виходить з Європейського інституту Омбудсмана: генеральний секретар цієї організації вивіз двох евакуйованих українських дітей до росії”.

Фото: Conflict Observatory


Обговорення