Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Вересня 2020

Що із зарплатнею вчителів: профспілка остерігається зниження, МОН запевняє, що зацікавлене в підвищенні

Освітня профспілка остерігається, що Міністерство освіти і науки готує зміни, які можуть призвести до зниження зарплатні педагогів.

Про це вони написали у листі до голови комітету ВР з питань освіти, науки та
інновацій.

У ньому профспілка наголошує, що неприпустимо вносити зміни до прикінцевих положень закону “Про освіту”. Йдеться про те, що посадовий оклад вчителів до 2023 року має становити 4 прожиткові мінімуми. На засіданні парламентського комітету 2 вересня запропонували впроваджувати цю норму лише за фінансової спроможності бюджету.

“Такі пропозиції засвідчують про наміри згортання законодавчо встановленої зарплатної гарантії педагогічним і науково-педагогічним працівникам”, зазначили у профспілці.

Також у профспілці виступили проти пропозиції встановити надбавку вчителям за престижність у розмірі 15% посадового окладу замість її можливої виплати до 30%, як є зараз.

“Від таких рішень найбільше постраждають висококваліфіковані педагоги, які мають право на підвищені ставки заробітної плати за педагогічні звання, а також надбавки за почесні звання”, пояснюють у профспілці.

В опублікованій на сайті МОН позиції відомство запевняє, що зацікавлене у підвищенні зарплатні педагогам, а висловлені пропозиції на засіданні комітету є лише проєктом змін до оплати праці.

Водночас, в міністерстві зазначили, що постанову уряду №822 від 10 липня 2019 року, яка передбачала поступове збільшення зарплатні вчителів до 4 прожиткових мінімумів відповідно до закону “Про освіту”, призупинили до кінця 2020 року через брак коштів.

За попередніми розрахунками фахівців МОН, її впровадження в дію у 2021 році потребуватиме додатково близько 50 мільярдів гривень (державний бюджет – близько 39 мільярдів гривень, місцеві бюджети – близько мільярдів гривень).

Міністерство освіти і науки вкрай зацікавлене у введенні в дію саме цієї постанови, оскільки нею виконуються не лише норми законодавства, а й підвищуються соціальні стандарти та гарантії держави, спрямовані на зростання рівня життя освітян”, переконують у відомстві.

Також у листі до профспілки у МОН запевнили, що підвищення зарплатні освітян залежить виключно від спроможності бюджету.

“Збільшення заробітної плати педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників установ і закладів освіти залежить виключно від можливостей дохідних частин державного і місцевих бюджетів”, запевнили у міністерстві.

Нагадаємо, МОН почало шукати гроші на маски та дезінфектори для шкіл.

Фото: автор – SIphotography, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber, а також Telegram для учнів


Обговорення