Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Вересня 2020

МОН почало шукати гроші на маски та дезінфектори для шкіл

Т.в.о міністра освіти і науки Сергій Шкарлет сказав, що Міністерство освіти і науки попросило з антиковідного фонду 3 мільярди гривень на засоби індивідуального захисту та дезінфектори для шкіл.

Про це він розповів в ефірі “Право на владу” 3 вересня.

Ми підготували новий запит – на перший Міністерство фінансів нам дало відмову щодо фінансування. З ковідного фонду ми вимагали за старими, секвестрованими програмами. Цього разу ми зробили абсолютно новий запит суто на засоби дезінфекції та засоби індивідуального захисту в розмірі 3 мільярди, – повідомив Шкарлет.

Він також сказав, що в уряді підготували зміни до постанови щодо використання залишків освітньої субвенції, щоб їх можна було використовувати на маски та дезінфектори. За його словами, з минулого року із субвенції залишилося 3,3 мільярда гривень, які можуть бути використані на ці потреби.

Водночас, співзасновниця ГО “Смарт освіти” Іванна Коберник зауважила, що має бути виділена цільова субвенція на організацію навчального процесу під час пандемії.

“Це і є робота Міністерства освіти і науки. І я не можу собі уявити, щоб попередні міністри освіти і науки вийшли від прем’єр-міністра чи залишили в спокої міністра фінансів, не добившись цієї субвенції.

І ви так спокійно говорите, що у вересні готуєте якийсь проєкт постанови, коли навчальний процес вже розпочався. Це говорить тільки про вашу байдужість та безвідповідальність”, – переконана Коберник.

Вона наголосила, що цільова субвенція мала би передбачала закупівлю захисту та додаткову оплату для вчителів.

“Тому що МОН разом із МОЗ рекомендували поділ класів на менші групи, розведення потоків, початок навчання в різний час. Це означає більше годин роботи вчителів. Вони мають бути оплачені.

Тото фактично зараз ви вимагаєте від вчителів працювати більше, не забезпечивши їх зарплатою”, – додала Коберник.

Окрім того, Коберник наголосила, що залишки освітньої субвенції є не у всіх регіонах.

“Залишки субвенції є в тому випадку, якщо не доплачують усі надбавки, якщо платять зарплату меншій кількості вчителів. А якщо місто все платить, то в нього немає залишків”, – пояснила вона.

Співзасновниця ГО “Смарт освіта” також зауважила, що навіть якщо уряд ухвалить рішення про субвенцію з антиковідного фонду та дозволить використовувати залишки субвенції на санітарні заходи, школи зможуть отримати маски та дезінфектори через два місяці:

“Це і тендерні процедури, це і процедури проходження коштів через держказначейство. Державний бюджет - це не тумбочка, де ти взяв і пішов в аптеку купив маску”.

Нагадаємо, у МОН порахували, що на санітарний захист для шкіл (закупівлю масок, антисептиків та дезінфекторів) потрібно 13,2 мільярда гривень.

Раніше Шкарлет заявив, що місцеві бюджети можуть використати 7,7 мільярда гривень залишків освітньої субвенції на організацію дистанційного навчання.

Проте, як визнали потім в МОН, ці гроші використовувати не можна до кінця року. Водночас, у міністерстві зазначили, що місцева влада може використати залишки минулорічної субвенції, проте не повідомили, скільки і в яких регіонах їх залишилось. Водночас, постанова уряду не передбачає використання залишків субвенції на санітарний захист шкіл. Детальніше про це читайте тут.

Також у антиковідний фонд з освітнього бюджету забрали близько 5 мільярдів гривень, проте нічого з нього не виділили для забезпечення шкіл.

Читайте також “Чек-ліст для влади й директора школи, як підготуватися до навчання в карантин”

Фото: автор – mihalec, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber, а також Telegram для учнів


Обговорення