Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Листопада 2020

Що робити батькам, щоб діти краще вчилися – дослідження PISA

Емоційна підтримка батьків покращує результати навчання учнів.

Це показало дослідження PISA, опубліковане на сайті PISA Україна.

Учні, яких батьки підтримують у навчанні, більш умотивовані до розв’язання завдань, мають вищий рівень самоефективності та більш амбітні цілі в навчанні. Як результат, ці учні показують вищу успішність у читанні (у балах PISA).

Водночас, з-поміж усіх мотиваційних чинників саме батьківську підтримку можна розглядати як те, що значно впливає на рівень успішности учнів. Активна участь батьків у різних заходах закладу освіти істотно не позначається на середньому рівні успішности учнів. Ця тенденція характерна як для України, так і для референтних країн”, – дійшли висновку науковці.

Ось основні тези дослідження:

  • 88% українських 15-річних підлітків отримують від своїх батьків емоційну підтримку в навчанні.
  • Українські дівчата частіше, ніж хлопці, повідомляють про те, що батьки їх підтримують емоційно в навчанні.
  • 15-річних учнів, які мають вищий рівень соціально-економічного статусу, частіше, ніж їхніх менш забезпечених однолітків, батьки емоційно підтримують у навчанні.
  • Емоційну підтримку в навчанні від своїх батьків частіше отримують в Україні ті учні, які навчаються в ліцеях, гімназіях і спеціалізованих школах, а також у міських закладах освіти.
  • Ті учні, яких батьки в навчанні емоційно підтримують дужче, більш умотивовані, цілеспрямовані й самоефективні та мають вищу успішність у читанні.
  • За повідомленнями керівників закладів освіти, приблизно 30% батьків беруть участь на волонтерських засадах у роботах, які потребують фізичної сили, та в інших заходах у закладах освіти, 25% – залучені до роботи органів шкільного самоврядування і приблизно 56% – обговорюють успіхи своїх дітей із власної ініціативи чи з ініціативи вчителя, хоча активна участь батьків у різних шкільних заходах не надає вагомих переваг учням.

Повністю з дослідженням можна ознайомитися нижче:

PISA_2018_UKRin-Focus_6_October

Завантажити документ

Нагадаємо, міжнародне дослідження PISA показало, що для успішного навчання освіта має містити як співпрацю, так і змагання.

Фото: автор – DragonImages, Depositphotos


Обговорення