Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Жовтня 2024

“Школа офлайн”: у МОН розповіли про три ключові інфраструктурні компоненти для повернення дітей до очного навчання

У межах реалізації комплексної політики “Школа офлайн” Міністерство освіти і науки України впроваджує три ключові інфраструктурні компоненти. Вони, зокрема, сприятимуть безпечному поверненню дітей до очного навчання. Ідеться про:

  1. наявність укриттів у закладах освіти;
  2. забезпечення шкіл автобусами для підвезення учнівства;
  3. забезпечення вчителів і учнів девайсами в регіонах, де неможливо організувати очне навчання.

Про проміжні результати роботи в цих напрямах МОН повідомило у своєму офіційному Telegram-каналі.

Раніше ми розповідали, які зміни “Школи офлайн” стартували 1 вересня 2024 року, а які МОН відклало на 2025–2026 навчальний рік. Докладніше читайте в матеріалі за посиланням.

Як повідомили в МОН, на укриття в закладах освіти сумарно вже виділили 7,5 мільярда гривень. Будівництво, реконструкція та ремонт сховищ дадуть змогу привернути до очного / змішаного навчання майже 100 тисяч учнів і учениць.

Наразі, за даними МОН, 54 об’єкти вже перебувають на стадії активного будівництва або капітального ремонту.

“Держава й донори інвестують у протирадіаційні укриття, де діти зможуть не просто перечекати небезпеку, а повноцінно навчатись у комфортних умовах. Щоб усі школи на прифронтових і прикордонних територіях змогли відновити навчання в очному або змішаному форматі, потрібно ще приблизно 440 укриттів”, – пояснили в МОН.

Нагадаємо, що цьогоріч розподіл субвенції на укриття в закладах освіти відбувався за допомогою платформи DREAM. Громади мали самостійно подати проєкти в систему, аби отримати фінансування. Звітність про статус робіт ОТГ також подаватимуть через платформу.

У МОН додали, що громади, які не отримають субвенцію цього року, зможуть отримати її в наступному або залучити фінансування з інших джерел, наприклад, від партнерів з розвитку або інвесторів. Для цього теж потрібно внести свої проєкти на платформу DREAM. Докладніше про алгоритм процедури читайте тут.

Нагадаємо, що МОН затвердило механізм використання дотації на будівництво, реконструкцію і ремонт укриттів у закладах загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти.

Крім того, Уряд України виділив з державного бюджету 1,2 мільярда гривень на закупівлю понад 500 шкільних автобусів (зокрема, для дітей з особливими освітніми потребами). Нині через Prozorro Market вже закупили 402 шкільні автобуси.

“Саме завдяки цим автобусам діти зможуть діставатися до шкіл з укриттями й навчатись очно”, – додали в МОН.

У МОН також розповіли, що в регіонах, де через безпекову ситуацію неможливо організувати очне навчання, учні й педагоги отримають техніку для дистанційного навчання.

Так, за даними міністерства, станом на вересень 2024 року вже доставили 240 077 девайсів:

  • для вчителів – 99 290;
  • для дітей – 140 787.

Відстежити процес передачі гаджетів або звірити фактичну й передбачену кількість пристроїв заклади освіти можуть на спеціальному дашборді від МОН.

Читайте також: “Ґаджети для навчання: хто може отримати, як подати запит та моніторити розподіл девайсів”.

Титульне фото: ГО “Смарт освіта”, школа “Славута”


Обговорення