Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

1 Квітня 2024

Розподіл субвенції на шкільні укриття відбуватиметься по-новому: в Україні презентували платформу “DREAM”

У 2024 році розподіл субвенції на облаштування й ремонти укриттів у закладах освіти відбуватиметься за допомогою платформи “DREAM”. Громади самостійно подаватимуть проєкти в систему, аби отримати фінансування.

Про це 1 квітня 2024 року під час онлайн-презентації “Шкільні укриття: нові правила розподілення коштів” розповів віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Повернення доступу до очної освіти з урахуванням безпекових вимог у регіонах є ключовим фокусом МОН та партнерів. Для цього міністерство освіти і науки спільно з Мінцифри впроваджують комплексну політику “Школа офлайн”.

У 2024 році на капітальний ремонт і будівництво укриттів у державному бюджеті заклали 2,5 мільярда гривень. Ще частину коштів мають співфінансувати громади.

Як зазначив Олександр Кочурін, радник міністра освіти і науки з питань відновлення й керівник офісу відновлення при МОН, у 2023 році до 1 гривні державної субвенції місцеві бюджети дофінансовували 34 копійки – тобто співфінансування громад становило 34%.

У 2023 році вдалося побудувати / відремонтувати 235 укриттів у закладах освіти, завдяки чому 143,5 тисячі школярів і школярок повернулися до офлайн-навчання. Середня вартість виведення одного учня в офлайн-навчання, за даними аналітиків, склала приблизно 10 270 гривень.

IMG_20240401_162758.png

За словами Михайла Федорова, цьогоріч планують організувати безпечне очне навчання ще для 300 тисяч учнів, там де дозволятиме безпекова ситуація.

Віцепремʼєр додав, що раніше кошти субвенції надходили в області, які натомість визначали заклади освіти, де потрібно збудувати чи відремонтувати укриття. Тепер, аби зробити механізм більш прозорим, розподіл коштів між громадами відбуватиметься з використанням бальної системи через платформу “DREAM”.

Аби отримати державне фінансування громадам і закладам загальної середньої освіти необхідно відповідати таким вимогам:

  • мати проєктно-кошторисну документацію на будівництво або капітальний ремонт укриття;
  • у школі має навчатися не менше ніж 200 дітей;
  • заклад освіт має знаходитися на підконтрольній Україні території й потребувати капітального ремонту або будівництва укриття;
  • проєкт має бути завершений до кінця 2024 року;
  • підтверджене співфінансування від громади має становити не менше 10% від загальної вартості проєкту.

Подання проєктів укриттів для отримання коштів державної субвенції відбуватиметься за таким алгоритмом:

  1. розроблення проєктно-кошторисної документації: на сайті “Моя фортеця” в розділі “Хочу укриття” необхідно обрати один із проєктів повторного використання й адаптувати його під свої умови або замовити розроблення проєкту з нуля;
  2. внесення проєкту в систему “DREAM”;
  3. подання проєкту на отримання державної субвенції після оголошення добору;
  4. автоматичний розрахунок балів відповідно до конкретних критеріїв й пріоритизація проєктів;
  5. визначення комісією проєктів, які отримають фінансування;
  6. затвердження переліку закладів освіти, яким нададуть субвенцію;
  7. перерахування коштів до бюджетів громад;
  8. старт реалізації проєкту.

Докладніше про умови отримання субвенції та особливості оцінювання можна дізнатися за посиланням.

“Окремо громади зможуть залучити й додаткове фінансування, адже деякі міжнародні партнери, організації та інвестори вже чекають на сформовані проєкти в “DREAM”, щоб долучитися до облаштування безпечного освітнього простору й зробити свій внесок в майбутнє української освіти”, наголосив Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Крім того, команда “DREAM” спільно з Міністерством освіти і науки України проводитиме воркшопи для громад про те, як працювати з платформою: від створення проєктно-кошторисної документації до реалізації ремонту або побудови укриття. Отримати підтримку від фахівців, а також знайти більше інформації можна на сайті “Моя Фортеця”.

Читайте також: “За два роки повномасштабної війни діти у прифронтових регіонах провели понад 7 місяців в укриттях – ЮНІСЕФ”.

Титульне фото – “НУШ”; інфографіка в тексті – скриншоти з прямого етеру конференції


Обговорення