Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

2 Лютого 2023

Школярі й викладачі житомирського ліцею зняли короткометражний фільм “Крути”

Фільм триває п’ять хвилин і розповідає про битву під Крутами 29 січня 1918 року. У стрічці знялися 43 учні й три вчителі житомирського ліцею №28.  

Про це розповідає “Суспільне”.

Автором ідеї був директор міського департаменту освіти Валентин Арендарчук, сценаристом і режисером фільму – актор театру імені Івана Кочерги Володимир Вербельчук.

Фільм створили, зокрема, з освітньою метою – на думку Валентина Арендарчука, такий метод вивчення історія є одним із найцікавіших, найкорисніших і найефективніших.

Короткометражку довжиною п’ять хвилин зняли протягом одного дня. Костюми для акторів взяли в драмтеатрі, а декорації створили самотужки.

Скриншот із фільму "Крути"

“З історії України знаємо, що бій під Крутами був у сніжний день. Ми теж підібрали такий день і відзняли короткометражну стрічку. Зйомки проходили з першої години дня до о пів на сьому вечора. Діти старанно працювали над своїми ролями. Ми дуже вдячні педагогічному колективу ліцею №28, який допомагав учням переодягатися та гримуватися”, – розповів режисер монтажу фільму “Крути” Сергій Косюченко.

Учитель фізкультури Павло Гановський виконав роль генерала Муравойва. “Такі ролики потрібно створювати, аби люди не забували, що таке було. Історія циклічна. Це вже було. Помилка була. Її не виправили, на жаль. І вона знову повторюється – тільки розпочали з інших областей. У той час – з Харківської області, у наш час почали з Криму, Донецька, Луганська”, – прокоментував викладач.

Короткометражку впродовж тижня покажуть учням закладів освіти Житомира.

Читайте також: “Історія України як предмет за вибором на НМТ-2023: причини рішення”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: “Суспільне” – скриншоти фільму “Крути”


Обговорення