Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

2 Лютого 2023

“Скажи мені: сила запитань”: гра про взаємини, почуття й переживання для дорослих і дітей

Дитяча та сімейна психологиня Світлана Ройз і ГО “Смарт освіта” створили гру для дітей та дорослих “Скажи мені: сила запитань”. Творці гри наголошують, що вона спрямовує до рефлексій та спогадів, дає ідеї для міркувань та може стати для рідних та друзів способом пізнати одне одного ближче. 

Гру “Скажи мені: сила запитань” можна завантажити за посиланням, роздрукувати та перевірити на практиці.

Грати в неї можна з дітьми від 5 років, кількість учасників не обмежена. Важливо те, що грати можуть як діти, так і дорослі. Проте відповідати на питання можна і на самоті, без ігрових партнерів – це дає поштовх до самопізнання та відчуття власних ресурсів.

Гра “Скажи мені: сила запитань” містить по 17 карток у семи розділах, які охоплюють різні сфери життя. Загалом — 119 запитань.

Основні теми: уява, взаємини, тілесність, поведінка.

Запитання активізують різні канали сприйняття та півкулі мозку.

Правила гри прості: кожен учасник чи учасниця по черзі дістають картку, читають запитання та відповідають. Якщо хтось із гравців також хоче дати свою відповідь і ніхто не проти, можна ділитися міркуваннями. Якщо учасники відчувають те саме, що гравець-відповідач, вони показують символічний жест, про який попередньо домовилися. Це важливо, щоб відчути близькість, прийняти схожі та відмінні риси людей.

Психологиня Світлана Ройз, авторка ідеї, розповідає: “Коли ми ставимо відкриті питання – людина, яка перебуває поруч з нами, не тільки відчуває інтерес до себе, вона відчуватиме, що ми готові інвестувати свій час і сили у взаємини.  

Карткових ігор багато. У нашій грі – акцент на ресурсності. Усі питання та практики – терапевтичні. Їх ретельно дібрали, щоб спрямовувати до рефлексій, але не травмувати саме зараз. Я дуже хочу, щоб ми відчули Силу щирих запитань, і кожне “скажи мені…” робило б нас ближчими, сильнішими, ресурснішими”.

Галина Титиш, співзасновниця ГО “Смарт освіта”, зазначає: “Ця гра – вже п’ята розробка Світлани Ройз для дітей, вчителів та батьків, створена спільно з ГО “Смарт освіта” під час війни. Як і ця чудова новинка, інші наші проєкти, – “Твоя сила”, “Картки сили”, “Дихальні картки”, “Обійманці” у відкритому доступі. Ми прагнемо, аби між дорослими та дітьми було більше тепла, порозуміння і любові. Нова гра “Скажи мені: сила запитань” – прекрасний інструмент для цього”.

ГО “Смарт освіта” планує незабаром друк гри та її поширення серед шкіл та вчительства.

Читайте також: “Обійми, щоб побороти страх: для батьків та дітей створили гру “Обійманці””.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: ГО “Смарт освіта”


Обговорення