Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Березня 2024

“Спочатку треба підняти мотивацію вчителя, а потім висувати вимоги до нього” – Світлана Олексюк

На підтримці вчителів та створенні умов, які б мотивували їх до роботи, наголосила директорка гімназії №5 Печерського району Києва, Світлана Олексюк, під час презентації дослідження “Нова українська школа” в 5-6 класах: виклики впровадження” (ознайомитися з повним текстом дослідження та коротким брифом усі охочі можуть за посиланням). На її думку, спочатку органи влади мають підняти мотивацію вчителя, а далі – висувати нові вимоги до них.

“До 25 серпня (перед початком нового навчального року) у вчителів має лежати на столі весь необхідний набір, зокрема, готові модельні програми, з яких вчитель/ка зможе обирати, а також підручники, – зазначила Світлана Олексюк. – Я не дивуюся, що чимало вчительських команд створюють власні модельні програми (таких, за даними дослідження, 21%), бо без готових програм та підручників покладаються на себе та на свій досвід.

Наприклад, перед початком 2023-2024 навчального року ми [мова йде про школу, яка пілотує НУШ – ред.] очікували на програми, які б кардинально змінили палітру, якою ми користуємося, зокрема, на появу курсу science [науки – ред.] у 7 пілотних класах. Ми планували відвести на них 6 годин навчального тижня, але станом на 5 вересня не було цієї програми, через що нам довелося швидко шукати альтернативу, щоб природнича, інформатична та здоров’язбережувальна галузі були практично та якісно реалізовані”.

Також, на думку директорки, варто

  • переглянути Державний стандарт базової школи,
  • створити нову типову навчальну програму
  • та зменшити кількість навчальних годин, щоб розвантажити учнів.

Світлана Олексюк також звернула увагу на ведення особових справ учнів, які займають у вчителя багато часу, адже заповнюються вручну. Водночас не дають підстав для створення індивідуальної траєкторії розвитку учнів та оцінювання поступу кожної дитини. За її словами, у гімназії є шість варіантів свідоцтва досягнення, які теж має заповнювати вчитель/ка.

Читайте також: “Як вчителі середньої школи розуміють формувальне оцінювання: результати дослідження”.

Титульне фото: скриншот із прямої трансляції


Обговорення