Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Березня 2023

Стратегія гендерної рівності в освіті: на кого орієнтована і хто впроваджуватиме

Сьогодні презентували Стратегію впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року та затвердження операційного плану заходів на 2022–2024 роки з її реалізації.

Переглянути запис презентації можна за посиланням.

Із повним текстом Стратегії можна ознайомитися на сайті Верховної Ради України.

Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко зазначила, що попри війну, коли через збройну агресію рф вимушено посилився розподіл гендерних ролей, питання гендерної рівності в Україні не маргіналізоване. Це є показником руху України до європейської спільноти на ціннісному й законодавчому рівні.

Важливим аспектом забезпечення принципу рівних прав і можливостей жінок і чоловіків є створення в Україні сучасної системи освіти впродовж життя й забезпечення рівного доступу до неї незалежно від віку й гендеру.

Учасники презентації роз’яснили основні принципи, на яких ґрунтується стратегії. Вони сфокусовані довкола змісту, функцій та організації освітнього процесу.

Зміст, функції, організація

Операційний план впровадження Стратегії на 2022–2024 роки можна завантажити за посиланням. Його втілення в дошкільній, середній та позашкільній освіті розробники покладають на департаменти освіти і науки ОДА й керівництво закладів вищої освіти.

Цільовими групами впровадження Стратегії є і здобувачі освіти, і освітяни, і освітні управлінці. Крім того, низка заходів розрахована на батьків, адже гендерні стереотипи в дитини формуються, зокрема, і в родинному середовищі, отже, потрібно працювати із ціннісними установками дорослих. Стратегію, за словами розробників, можна використовувати як методичні рекомендації із проведення роботи із усіма цільовими групами.

Цільові групи

Стратегією передбачено й проведення моніторингу її впровадження, оцінювання результатів і звітування.

Моніторинг

За словами розробників, виконання пунктів озвученого плану – це запорука демократичного європейського майбутнього із дотриманням забезпечення рівності прав жінок і чоловіків у контексті освіти і науки України.

Читайте також: “Виховувати та навчати людину: кілька думок про гендерну рівність в освіті”.

Зображення: титульне фото – скриншот трансляції події на каналі “Укрінформ”, у тексті – скриншоти презентації розробників з трансляції


Обговорення