Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

1 Жовтня 2020

Телеуроки: МОН вважає їх важливими, але поки не продовжуватиме

У Міністерстві освіти і науки вважають організацію телеуроків важливою, проте не повідомляють про їхнє продовження.

Про це йдеться у відповіді МОН на запит “Нової української школи”.

Раніше т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет заявляв про продовження телеуроків для всіх класів.

Вважаємо організацію проведення телевізійних уроків для учнів закладів загальної середньої освіти важливим завданням із огляду на зростання темпів захворюваності населення України на COVID-19.

Водночас, зазначаємо, що проведення навчання у формі телевізійних уроків має низку недоліків, – переконані у відомстві.

У міністерстві називають такі недоліки:

  • навчання проводиться у синхронному режимі за єдиним розкладом, що створює проблеми доступу до них для родин, у яких є двоє або більше дітей шкільного віку;
  • трансляція уроків телевізійними каналами передбачає необхідність закупівлі ефірного часу;
  • телевізійні уроки не є інтерактивними, учню відводиться на них роль пасивного спостерігача без будь-якого зворотного зв’язку з учителем, у якого, відповідно, відсутня можливість здійснити перевірку рівня засвоєння здобувачем освіти поданого матеріалу.

Натомість у МОН зазначають, що мають демо-версію електронної освітньої платформи, на якій будуть розміщені відеоуроки (раніше Шкарлет сподівався, що платформу запустять до жовтня).

“Продовжується робота над організацією закупівельної процедури послуги з розроблення відповідного контенту, а також паралельно ведуться перемовини з організаціями, які займаються дистанційним навчанням, щодо можливості надання контенту для розміщення на платформі”, – додають у міністерстві.

Щодо можливої дати запуску платформи у відомстві не повідомили. Ознайомитись із відповіддю МОН повністю можна в цьому документі.

Нагадаємо, у серпні т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет повідомляв, що в Україні продовжать показувати телеуроки для учнів усіх класів. Про продовження телеуроків також заявляв президент Володимир Зеленський. Уже на початку вересня у пресслужбі МОН не знали, чи продовжуватиметься показ уроків на телебаченні.

Такий формат дистанційного навчання може бути єдиним варіантом отримання освіти для учнів, які не мають доступу до інтернету та чиї школи закривають на карантин через COVID-19.

“Нова українська школа”

Фото: автор – maxxyustas, Depositphotos


Обговорення