Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Січня 2023

Тепер без аукціонів на ProZorro: чому і якими можуть бути ризики

Уряд змінив правила проведення торгів на ProZorro – платформі, через яку проводять закупівлі зокрема й для закладів освіти. Трираундовий аукціон відкритих торгів тимчасово скасовано – замість нього відбуватиметься “сліпий аукціон”, коли перша пропозиція бізнесу буде остаточною.  

Про таке рішення повідомило Міністерство економіки України.

Як це відбувалося раніше?

Трираундовий аукціон відкритих торгів з особливостями, як пояснюють фахівці DoZorro,  проходив так:

  • бізнеси подавали свої початкові пропозиції протягом кількох днів,
  • після завершення прийому пропозицій автоматично оголошували дату й час аукціону;
  • у цей час учасники торгів мали зайти в систему ProZorro – і в режимі реального часу знижувати ціну, залежно від пропозицій конкурентів. На кожне пониження учасник мав дві хвилини;
  • перемагала найнижча ціна.

Чому систему вирішили змінити? 

Через блекаути зникає інтернет-зв’язок, іноді – навіть мобільний. Отже, учасники, які не мають змоги зайти у визначений час на ProZorro, програють автоматично, бо не взяли участі в торгах.

Як відповідь на блекаути, ми тимчасово скасували електронні аукціони. … В умовах відключення живлення та інтернету, не всі учасники мали можливість торгуватися в аукціоні. У той самий час рівний доступ є ключовим принципом публічних закупівель. Ми повернемо аукціони, як тільки ситуація стабілізується“, – пояснила ситуацію Перша віцепрем’єр-міністр – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Як закупівлі відбуватимуться тепер? 

Перша тендерна пропозиція учасника буде остаточною, отже, виграє той, хто дав найменшу ціну під час подання пропозиції.

Учасники “подаватимуть ту ціну, за яку готові працювати, та не бачитимуть пропозицій своїх конкурентів. Переможцем стане той, хто запропонував найнижчу. Такий аукціон називається сліпим, – пояснює аналітик DoZorro Сергій Павлюк.

Які ризики такого підходу?

На думку аналітика, “таке рішення буде коштувати грошей бюджету. Фактично відкриті торги і запровадили, щоб забезпечити нижчі ціни. Бізнеси, що змагаються на аукціоні, бачать, як конкуренти знижують ціну. І, відповідно, знижують свою. Конкуренція веде до процвітання, а в нашому випадку — до економії”.

Можна припустити, що без змагання в реальному часі бізнес втратить можливість перебити ціну свого конкурента, а отже, зекономити для держави.

Водночас Юлія Свириденко пояснює:

…будемо робити аналітику, як ця зміна вплине на різні категорії закупівель. Було багато дискусій, чи потрібні аукціони для складних предметів закупівлі, наприклад, будівництва. Директивами ЄС передбачено, що аукціони мають бути опціональними. На вимогу World Bank Ukraine ми реалізовуємо окрему процедуру, в якій аукціони будуть опціональними, тобто на рішення замовника. Тому через 1-2 місяці подивимося на цифри, якщо підтвердиться, що в різних категоріях закупівель стратегія тендеру без аукціону може бути більш ефективною, повернемо аукціони як опціональний інструмент торгів для всіх закупівель“.

Читайте також: ““Як перевірити закупівлі школи”: посібник для батьків у вільному доступі”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – hquality, Depositphotos


Обговорення