Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Червня 2023

“Ціна однієї фотографії може бути занадто високою”: учасників НМТ застерегли проти порушень правил

Значну кількість вступників було вилучено з тимчасових екзаменаційних центрів під час складання НМТ, бо вони використовували мобільні телефони. Деякі із цих учасників, зокрема, фотографували тестові завдання, а потім поширювали їх Інтернетом.

Про це повідомляє Український центр оцінювання якості освіти.

“Ми просимо учасників не ризикувати своїм майбутнім і не використовувати жодних цифрових пристроїв під час тестування. Той факт, що з багатьох тисяч учасників одиницям удалося сфотографувати деякі тестові завдання, скориставшись тим, що інструктори, утомлені після навчального року та знесилені щоденними стресами, недогледіли порушення, не означає, що й іншим це вдасться. Ціна однієї фотографії може бути занадто високою”, – наголосили в УЦОЯО.

Крім того, фахівці зазначили, що поява окремих завдань після завершення певної зміни НМТ жодним чином не може позначитися на результатах тих учасників, які брали участь у відповідному тестуванні.

Водночас дехто з тих, хто складатиме НМТ у наступні дні може сприймати це як шанс отримати кращий результат без належної підготовки.

“Наголошуємо: це марні сподівання! Адже всі тестові форми є унікальними, тож завдання не повторюватимуться”, – попередили вступників.

Усі тестові завдання в тестах НМТ-2023 розроблені відповідно до чинних програм ЗНО з відповідних предметів, а отже, можуть бути подібними, однак вони не є ідентичними. Якщо врахувати той факт, що на сьогодні в загальному доступі є сотні тестових завдань минулих років, розроблених відповідно до тих самих програм ЗНО, то поява цьогоріч використаних тестових завдань – це тільки додаткова підтримка тим, хто відповідально навчався в закладі освіти й ретельно готувався до проходження НМТ-2023.

Крім того, в УЦОЯО звернулися до інструкторів ТЕЦ: “Шановні інструктори! Від вас залежить майбутнє багатьох українців. Ваше толерування навіть мінімальних порушень порядку тестування – це не прояв доброти чи допомога будь-кому. Навпаки, це позбавлення учасників віри у власні сили й у можливість справедливості й чесності в нашій країні. Ми впевнені, що ви свідомі своєї місії й докладете всіх зусиль, щоб забезпечити рівні шанси для всіх вступників”.

Читайте також: “Додаткова сесія НМТ для тих, хто пропустив основну з поважних причин: умови й строки подання документів”.

Зображення: Український центр оцінювання якості освіти


Обговорення