Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Липня 2019

У 25 українських школах пропілотують програму соціального, емоційного та етичного навчання

Одну з програм, що пропонує сучасні підходи для соціального, емоційного та етичного навчання, SEE Learning, пілотуватимуть цьогоріч у 25 школах України. 

Про це йдеться на сторінці МОН.

“На EdCamp Україна будуть представлені для вчителів перші уроки такої програми. Нашим вчителям потрібно навчитися в якийсь спосіб поряд зі знаннями та вміннями формувати в наших молодих людей ті цінності, які допоможуть їм самореалізуватися й бути щасливими”, – зазначила Лілія Гриневич.

Програму SEE Learning (Social, Emotional and Ethical Learning) розробила міжнародна команда вчених на базі Університету Еморі (США) за підтримки Лауреата Нобелівської премії миру Далай-лами XIV. Фокус нового методу — розвиток “soft skills”, себто “м’яких навичок”: уміння утримувати увагу, системно, креативно й критично мислити, співчувати, працювати в команді. Серед інших інновацій програми — виховання стійкості до негараздів та робота з психологічними травмами.

SEE Learning вважається результатом розвитку ідей соціально-емоційного навчання, яке розробив відомий американський психолог, письменник і науковий журналіст The New York Times Деніел Гоулман. Результатом 18 років впровадження методу стало те, що серед 270 000 школярів академічна успішність покращилась на 11%, а бійки та цькування стали рідшими на 10%. 

Завдяки гнучкості програми її можна практикувати як у межах окремого предмета, так і у контексті інших уроків чи на позакласних заняттях. Тобто застосування програми жодним чином не порушить навчальний процес. До того ж, планується доповнити навчальні матеріали найкращими українськими напрацюваннями з теми емоційного та соціального навчання.

25 шкіл, які увійдуть до проєкту, оберуть в межах конкурсного відбору після Національної (не)конференції EdCamp Ukraine 2019 за таким принципом: один регіон — одна школа.

“Це 20-40-хвилинні заняття, поділені на сім розділів. Для кожної вікової групи уже створено понад 40 уроків, яких вистачить на рік-два роботи. Вони містять чіткі методичні інструкції та прості, іноді ігрові, завдання для класу, на підготовку до яких педагогу потрібно менш як півгодини. У серпні завершиться відбір, а восени почнеться навчання педагогів”, — пояснив радник Міністра освіти і науки Олександр Елькін.

Із вибраними матеріалами міжнародної програми з формування м’яких навичок SEE Learning можна ознайомитись тут.

Фото: автор – rawpixel, Pixabay


Обговорення