Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Жовтня 2017

У 60 країнах середню школу закінчили менше 50% людей – звіт ЮНЕСКО

За даними ЮНЕСКО, у 60 країнах середню школу закінчили менше 50% людей, а близько 264 млн дітей і підлітків молодшого і середнього шкільного віку не відвідують школу.

Про це йдеться у звіті організації “Підзвітність в освіті: виконання зобов’язань”, пише “Освіторія”.

За підрахунками ЮНЕСКО, у 2010–2015 рр. молодшу шкільну освіту здобули 83% людей, середню – 69% і лише 45% закінчили старші класи. При цьому зі 128 країн, де живуть 90% людей шкільного віку, у 40 країнах школу закінчили лише чверть людей, а в 60 – менше половини.

На думку фахівців організації, основні освітні проблеми зумовлені такими чинниками:

  • 82% держав у конституційних документах містять положення, що стосуються права на освіту. Однак лише трохи більше ніж у половині таких країн за порушення цього права можна притягнути до відповідальності в суді.
  • У конституціях, законах та політиці лише 42 країн міститься чітко прописані норми щодо інклюзивної освіти.
  • Організація розглянула в доповіді 70 профспілок з 50 країн. При цьому 60% цих профспілок або дуже рідко, або ніколи не консультували урядові структури щодо навчальних планів.
  • З 2010 року 108 країн з 206 публікували принаймні один звіт моніторингу державної освіти, втім регулярно цим займається лише кожна шоста країна.
  • Тільки 14 з 34 країн із низьким та середнім рівнями прибутку встановили стандарти освіти для дітей молодшого шкільного віку та системи моніторингу їх дотримання.
  • Санкції щодо шкіл, які впроваджуються на основі показників учнівської успішності, є неефективними. Тому що в такому випадку школи будуть робити махінації, щоб штучно збільшити оцінки, а не підвищувати якість викладання.
  • В системах, де школу можна вибирати, батьківський вибір часто ґрунтується на таких факторах, як демографічний склад, що може призвести до обмеження різноманітності і зростання соціально-економічного відчуження.
  • Результати глобального дослідження в 33 країнах показали, що за останні 30 днів заняття прогулював в середньому кожен третій підліток у віці 13–17 років; цей показник коливався від 20% на Багамських Островах і в Уругваї до 40% в Кувейті, Омані та Токелау.
  • Щонайменше дев’ять років обов’язкової освіти передбачено приблизно в 70% країн (але тільки в 40% країн на південь від Сахари). Менше 20% країн світу гарантують 12 років безкоштовної обов’язкової освіти. Частка таких країн особливо велика в Латинській Америці і Карибському басейні (47% країн), а також на Кавказі і в Центральній Азії (38% країн), тоді як в жодній країні з низьким доходом таке положення не передбачено.

На думку фахівців ЮНЕСКО, для покращення освіти потрібно створити міжнародну цільову групу фахівців зі збору даних про витрати на освіту, а також платформу для спільного використання знань та обміну інформацією про завдання і проблеми між країнами.

Фото: автор – serrnovik, Depositphotos


Обговорення