Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Листопада 2023

У дитсадку Тернополя облаштували соляну кімнату

У тернопільському дитячому садку для дітей з вадами слуху та мови облаштували соляну кімнату. Там для вихованців проводять логопедичні заняття, а також влаштовують відпочинок.

Про це розповіла директорка дошкільного закладу освіти Надія Безкоровайна, передає “Суспільне”.

Ідею створення соляної кімнати керівництво тернопільського садочку запозичило в дитсадків на Закарпатті. Адже там уже давно існують такі галокамери для дітей із порушеннями слуху та мови.

“Ми ще до початку війни думали зробити такі камери, тому що в нас із 194 дітей – 108 – з особливими освітніми потребами. Соляна кімната відповідає вимогам соляних печер міста Солотвино”, – зазначила директорка.

У такій незвичайній кімнаті для дітей 2 рази на тиждень проводять логопедичні заняття. Для цього вихованців об’єднують у невеликі групи по 6 чоловік, а в самій кімнаті підтримують температуру +18-19 градусів. Діти перебувають там у одноразових шапочках, а після занять працівники ЗДО на 15 хвилин вмикають галокомпресор, який наповнює соляну кімнату іонами, що очищають повітря.

“Дітям дуже подобається, тому що це не традиційно, як за партою в групі. Тут можна писати по пісочку, музика є, затишна атмосфера”, – розповіла логопединя Ірина Чумаченко.

Крім того, соляну кімнату в садочку можна використовувати як укриття. Зокрема, за словами директорки Надії Безкоровайної, там легше перебувати повітряні тривоги дітям з аутизмом, які люблять усамітнення.

За даними адміністрації дошкільного закладу освіти, на облаштування соляної кімнати з міського бюджету виділили 380 тисяч гривень.

Читайте також:Навчальний час учнів поза розкладом: що пропонують заклади освіти – дослідження PISA-2018”.

Титульне фото та фото в тексті: “Суспільне Тернопіль”


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.