Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

29 Березня 2023

У ліцеї № 31 в Житомирі виготовили 5 000 банок тушкованки для ЗСУ

Колектив одного з житомирських ліцеїв виготовив і передав військовим понад 5 000 банок тушкованки з кашею та м’ясом.

Про це розповідає “Суспільне”.

Готувати тушкованку запропонував охоронець ліцею – п’ятдесятип’ятирічний Віталій Пашківський. З перших днів повномасштабного вторгнення чоловік пішов до військкомату, щоб стати добровольцем. Проте за станом здоров’я йому відмовили.

Тоді виникла ідея готувати тушкованку, але, як говорить Пашківський, бракувало банок. Вирішити проблему допомогла школа: “Я звернувся до завгоспа, до працівників цього ліцею, … що є проблема в банках. З цього все і почалося більш масово. Те, що одна людина може зібрати – це одне, а те, що колектив – це зовсім інше”, – розповів автор ідеї.

Заступниця директора ліцею Наталія Дзядевич додала: “Ми загорілися цією ідеєю. Ми вирішили, що наш колектив не може стояти осторонь, і всіма силами підтримали. Зносили банки, крупи, приносили гроші для закупівлі м’яса, і відтоді це стало справою нашого ліцею. Ця справа набула розголосу серед мешканців мікрорайону. І було таке, що порожні баночки та крупи приносили з сусідніх будинків”.

За словами заступниці директора, гроші для приготування тушкованки допомагають збирати й школярі: вони влаштовують благодійні акції, де продають виготовлені власноруч солодощі. У такий спосіб вдалося зібрати понад 14 тисяч гривень.

Учні ліцею під час благодійного ярмарку

Тушкованку виготовляють за стандартним рецептом. Її можна зберігати без холодильника рік, при цьому її собівартість близько 30 гривень – це понад удвічі менше за ціну на тушкованку в магазинах.

Медична сестра ліцею Ірина Шарненкова на кожну баночку прикріплює наклейки – написи вигадали школярі: “Після війни чекаємо на гостину”, “Чекаємо на тебе і віримо в перемогу”, “Слава Україні!”, “Повернете баночку” – щоб військові поверталися додому.

Наклейки із написами, які придумали ліцеїсти

Читайте також: “2 500 окопних свічок, сітки й подушки для військових: як волонтерять у Лугинському ліцеї на Житомирщині”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: “Суспільне”


Обговорення