Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Листопада 2020

У МОН кажуть, що порада “лікувати” рак содою розвиває критичне мислення

У Міністерстві освіти та науки заявили, що немає підстав для скасування грифу “рекомендовано Міністерством” в підручнику з хімії для 9-го класу, в якому йдеться про лікування раку содою. Ця порада, мовляв, розвиватиме критичне мислення в учнів.

Про це МОН повідомило на запит “hromadske”.

У МОН кажуть, що в учнів мають сформуватися компетентності, а для цього треба залучити різні  навчальні ресурси, що дадуть змогу “критично оцінювати інформацію, отриману з різних джерел, зокрема й хімічну”. Також переконують, що авторка підручника з хімії Марія Савчин намагалася подати в книжці якомога більше цікавої інформації.

А ще в МОН переконують, що “сода не може запобігти онкологічним захворюванням, проте в поєднанні з хіміотерапією може сповільнити його розвиток і запобігти розростанню в інші частини тіла”.

До того ж, у підручнику вказують, що рекомендації щодо соди взяли на сайті “Всеукраїнської асоціації пенсіонерів”. Натомість, у МОН кажуть, що авторка посилалася на американське джерело, але “через недогляд” не вказала його. А ще пояснюють, що інформацію в підручнику подали як допоміжну з позначкою “Увага!” та з застереженням порадитися з лікарем, що має розвивати критичне мислення у школярів.

“Інформація про соду не є трендом нетрадиційної медицини. Сьогодні харчову соду використовують в офіційній народній медицині, косметології, кулінарії, хімічній, легкій і текстильній промисловості, металургії, сільському господарстві. Вона входить до складу багатьох аптечних препаратів, зокрема ліків проти кашлю, печії, гастриту.

Розчин соди виводить з організму отруту й токсини, знімає набряк легенів, допомагає під час великої втрати крові людиною. Дослідження в медицині засвідчують, що сода інколи ефективніша за синтетичні ліки, оскільки вона входить до складу крові й у разі внутрішньовенного введення відновлює її нормальну структуру”, йдеться у відповіді відомства для “hromadske”.

Також видання пояснює, що МОН цитує публікацію на ресурсі “UkrMedia”, на якому немає інформації про редакторів видання та принципи роботи. А в публікації згадують радянського лікаря Іван Неумивакіна, прихильника альтернативної та космічної медицини. А ще пишуть, що вживання соди “вирішує багато різних проблем зі здоров’ям”.

МОН також згадує італійського лікаря Туліо Сімончіні, який вважає, що рак можна вилікувати розчином соди та використовував свій метод у “лікуванні”. Але у 2012 році загинув пацієнт, якого “лікували” в такий спосіб. Окрім цього, Сімончіні стверджує, що “рак це грибкове захворювання і для боротьби з ним не потрібно використовувати хіміотерапію”. У 2006 році лікаря позбавили права займатися медичною діяльністю.

Раніше ми писали про цей підручник.

Основне фото: автор – Mikola2499, Depositphotos


Обговорення