Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

29 Січня 2018

У МОН озвучили три кроки для впровадження фінансової прозорості шкіл

За словами радника міністра освіти і науки Оксани Макаренко, МОН зараз працює над трьома кроками впровадження фінансової прозорості шкіл.

Про це вона розповіла на відкритій дискусії “Іспит директора школи: про фінансову звітність навчальних закладів”.

За словами Макаренко, першим кроком є публічна фінансова фінансова звітність шкіл.

Змінилось законодавство, і абсолютно всі кошти мають бути прозорими. Про це міністерство повідомило усі обласні адміністрації, районні управління освіти. Вони мають обов’язково прослідкувати, щоб ця інформація (фінансова звітність закладу освіти ред.) була на сайті школи або засновника. Так записано в законі – це пряма норма, яку не можна порушити.

Інше питання – відповідальності. І як організувати контроль, щоб ці звіти були прозорими, а не просто папірцем, який висить десь в інтернеті та укрупненими статтями про щось говорить. Можливо це вже на рівні громади, на рівні конкретної школи відпрацювати цю форму контролю звітності“, – зазначила радник міністра.

Другий крок виборні посади директорів. Як зазначила Макаренко, директорів тепер мають обирати на конкурсі, де, в тому числі, будуть голосувати батьки та громадські організації.

Третій  розробка механізму шкільних закупівель. За словами радника міністра, зараз на місцях з’явились кошти для закупівлі мийних засобів, крейди, обладнання для освітнього середовища. До того ж, на облаштування класів Нової української школи виділили понад 1 мільярд гривень з державного бюджету.

Дуже важливо, щоб ці кошти пішли на користь дітям, а не закупили казна-що, аби витратити кошти. Тому такі механізми дуже важливі“, – наголосила Макаренко.

Нагадаємо, на думку аналітикині центру CEDOS Ірини Когут, у новому освітньому законі на директорів надто багато покладено, тому їхні обов’язки потрібно розподілити у законі “Про загальну середню освіту”.

Усіх директорів шкіл, які працюють на безстрокових трудових угодах, планують перевести на строкові угоди з терміном – 6 років.

Також МОН зобов’язало школи до 1 грудня 2017 року оприлюднити фінансову звітність, що передбачено новим законом “Про освіту”.

“Нова українська школа”

Фото: автор – ivelin, Depositphotos


Обговорення