Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Квітня 2024

У МОН розповіли, скільки учнів має навчатися в академічному ліцеї для ефективної роботи закладу

У найкращій моделі організації профільної освіти, в академічних ліцеях (10-12 класи) мали б навчатися щонайменше 600 учнів і учениць. Тобто в кожному класі на паралелі – мінімум 200 школярів і школярок.

Про це під час круглого столу, присвяченого реформі профільної середньої освіти, розповів заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків, передали в МОН.

За словами Андрія Сташківа, більша кількість учнів в закладах освіти сприятиме створенню ширших можливостей для вибору підлітками профілів і додаткових дисциплін, які б вони хотіли вивчати.

“Для створення груп із хорошою наповненістю на паралелі має бути мінімум 60 учнів. Усе, що нижче, наприклад, 30, мала кількість.. Це не ефективно…”, – розповів він.

Проте, за словами Сташківа, зараз в Україні існує ризик створення ліцеїв, у яких неможливо забезпечити вибір курсів для вивчення. Адже, зважаючи на демографічну ситуацію й прогнози дослідників, із 2031 року кількість учнів і учениць в закладах освіти буде постійно зменшуватися.

Тому під час впровадження реформи, як зазначив заступник міністра освіти і науки, необхідно створити оптимальну мережу й забезпечити розв’язання основних проблем, які є зараз в системі навчання старших класів:

  • велика кількість предметів (часто без поглибленого рівня);
  • значна варіативна частина, що призводить до обмеження й перевантаження учнів.

Крім того, Андрій Сташків розповів, що 11-річний термін навчання, який існував в Україні до впровадження “Нової української школи”, показав меншу ефективність у порівнянні з європейським і світовим досвідом.

Валентина Полторак, менеджерка проєкту DECIDE, також додала, що реформа профільної середньої освіти може сприяти поверненню українців, які зараз перебувають за кордоном, на Батьківщину. Адже доступ до якісної освіти є однією з важливих передумов.

“На відміну від інших країн Європи, сьогодні ми не маємо десятків років для впровадження реформ в освіті. [… ] Якісна освіта має стати доступною для всіх дітей в нашій країні як із сільських та селищних, так і з міських громад. А це означає, що реформу не можна відкласти на “після”, – резюмувала фахівчиня.

Раніше ми розповідали, як відбудеться підготовка до пілота старшої профільної школи.

Титульне фото: aisu.school


Обговорення