Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Лютого 2021

У підручниках з історії України пишуть, що Росія заснувала Одесу та Дніпро

У підручниках з історії України для 8 класу йдеться про те, що Росія заснувала Одесу, Дніпро, Сімферополь та Севастополь.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомила депутатка Наталя Піпа.

“Росія заснувала Одесу, Дніпро, Сімферополь, Севастополь… А якби Гетьманщина і Запоріжжя привели внутрішній устрій та економічну модель до російського зразка, то Росія не чіпала б українську державу!”, – переказує суть підручника Піпа.

Конкурсна комісія з відбору підручників рекомендує МОН надати їм гриф “Рекомендовано”. Наступний крок такий: МОН має погодити або не погодити ці підручники. Цей етап планують реалізувати вже 15 лютого.

Експертні висновки до підручників можна знайти тут. Наталя радить прочитати рецензію до одного з підручників для 8 класу, автором якого є М.Мудрий. Її написав професор Віктор Брехуненко.

“На 50 сторінках він чітко, зрозуміло й “по кісточках” розібрав кожну букву, слово та речення і був, м’яко кажучи, шокований. Тому що основний посил рекомендованих комісією підручників: якби Україна рухалась у російському напрямку, і війни не було б, і жити було би краще“, – обурюється Піпа.

Учена рада Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України зареєструвала заяву про те, що треба:

  1. Скасувати рішення про рекомендацію цих підручників;
  2. Провести негайну перевірку на плагіат усіх затверджених підручників з історії України для 8 класу;
  3. Створити незалежну комісію та залучити фахівців, які б ознайомилася як із підручниками, так і з рецензіями та ухвалила остаточне рішення

Наталя Піпа також готує депутатські звернення до МОН, СБУ та Ради національної безпеки і оборони України.

Нагадаємо, МОН затвердило перелік підручників для 4-го класу, які отримали гриф.

Також грифувати модельні навчальні програми НУШ буде установа, яка провалювала друк підручників.

Фото: автор – cherayut000,  Depositphotos


Обговорення