Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Жовтня 2017

У початковій школі національних меншин лише збільшиться кількість годин української мови – Хобзей

У початковій школі один клас може навчатись українською, інший мовою національної меншини.

Про це сказав в інтерв’ю “Голосу України” заступник міністра освіти Павло Хобзей.

На запитання, чи мовна стаття освітнього закону означає, що суто угорських чи румунських шкіл в Україні вже не буде, а натомість паралельно відкриватимуть класи з українською мовою викладання, заступник міністра відповів:

“Ні, не означає. Може бути ситуація, коли одна вертикаль – скажімо, один клас із чотирьох чи двох навчатиметься мовою меншини, а решта, наприклад, державною мовою сказав Хобзей.

Він також зазначив, що зараз на Закарпатті є школи, де один клас вчиться румунською, один  російською, ще один  українською.

“Повторюю, це в одному навчальному закладі. Така само система залишиться і за нового Закону “Про освіту”. Так само може бути школа, де всі класи вчаться російською мовою. На рівні початкової школи все залишиться так, як і було. За винятком того, що збільшиться кількість годин для вивчення державної мови” наголосив Хобзей.

Він також зазначив, що, починаючи з 5-го класу, викладання буде українською мовою, проте пункт 4 мовної статті дозволяє один або декілька предметів викладати офіційними мовами Євросоюзу.

“До них, нагадаю, належить угорська, румунська, польська, болгарська, чеська, англійська… Власне, мови всіх країн ЄС. У перехідних положеннях нового закону “Про освіту” йдеться про те, що школи національних меншин мають перехідний період до 2020 року, щоб навчатися за новими правилами”, – зауважив заступник міністра.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії.

6 жовтня Лілія Гриневич зустрінеться з Генеральним Секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом. Під час зустрічі також буде обговорено імплементацію Статті 7 нового закону “Про освіту”.

5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів.

Стаття 7 нового закону “Про освіту” закріплює українську мову (державну мову) як основну мову навчання та дозволяє представникам національних меншин навчатися своєю мовою поряд з державною в початковій школі, що реалізується через окремі класи чи групи. Також представникам національних меншин гарантується право вивчення рідної мови в школах чи культурних товариствах.

Повний текст Статті 7 можна прочитати тут.

Фото: автор – alebloshka, Depositphotos


Обговорення