Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Жовтня 2017

У початкових школах Житомира боротимуться з перевантаженням домашніми завданнями – наказ

У Житомирі розробили вимоги до домашніх завдань для учнів початкових класів, щоб уникнути перевантаження дітей.

Відповідний наказ управління освіти Житомирської міської ради від 4.10.2017 №317 про обсяг домашніх завдань у школах міста опублікував заступник міського голови з гуманітарних питань Матвій Хренов на “Житомир.info”.

Зокрема, у наказі налогошується, що:

  1. у 1-му класі домашні завдання не задаються;
  2. у 2-4 класах обсяг усіх домашніх завдань має бути таким, щоб витрати часу на них не перевищували:
  • у 2-му класі  45 хвилин
  • у 3-му класі  1 годину 10 хвилин
  • у 4-му класі  1 годину 30 хвилин

Також зазначено, що учням 2-го класу потрібно задавати завдання, орієнтуючись на конкретну дитину і з відповідним рівнем складності.

“Метою правильного визначення обсягу домашнього завдання є відсутність перевантаження. Для цього потрібно враховувати зайнятість учнів з інших предметів у цей день, темп і ритм роботи учнів, стан їхнього здоров’я” йдеться у документі.

Відповідно до наказу, завдання повинні бути таким, щоб учень міг самостійно з ними впоратись, тобто вони мають відповідати засвоєному на уроці матеріалу.

Недопустимим є перевантаження учнів завданнями, які містяться у додаткових посібниках, зошитах з друкованою основою: зафарбування малюнків, складання схем, таблиць, виконання додаткових завдань і вправ, написання домашніх творів наголошується в документі.

Також забороняється задавати учням завдання на вихідні, святкові дні та канікули.

Наказ управління освіти Житомирської міської ради від 4.10.2017 №317 про обсяг домашніх завдань у школах міста - 1

Наказ управління освіти Житомирської міської ради від 4.10.2017 №317 про обсяг домашніх завдань у школах міста - 2

Наказ управління освіти Житомирської міської ради від 4.10.2017 №317 про обсяг домашніх завдань у школах міста - 3

“Незважаючи на реформування освіти, існують певні моменти, які особливо стосуються початкової школи. Діти перевантажені. Це неправильно, адже велика завантаженість призводить до того, що діти швидко втомлюються і вже в шостому класі повністю втрачають інтерес до навчання. Перевтома і нервове перенапруження не сприяють інтересу до школи загалом” пояснив зміст наказу Хренов.

На його думку, школа має навчити аналізувати інформацію, логічно мислити, шукати інформацію самостійно і вміти вчитися, а не завчати напам’ять “абзаци”.

Окрім того, управління освіти розробило план заходів для впровадження наказу. Ним передбачені майстер-класи та семінари для вчителів, моніторинг обсягу домашніх завдань, консультації шкільної психологічної служби для батьків щодо готовності дітей до самостійного навчання тощо.

План для для дотримання наказу Житомирської міськради про недопустимість перевантаження домашніми завданнями

Фото: автор Element5 Digital, Unsplash


Обговорення