Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Липня 2023

У пошкодженому окупантами Плосківському ліцеї на Київщині відкрився сучасний коворкінг, який обладнали самі учні

У селі Плоске Броварського району на Київщині відкрився сучасний коворкінг для учнів і дорослих. Створенням коворкінгу на базі Плосківського ліцею займалися його учні, які у травні виграли грант в межах програми UActive.

Про це “Новій українській школі” повідомили представники фонду savED.

Під час повномасштабного вторгнення російська армія пробула у Плоскому 10 днів – їх вистачило, аби зруйнувати частину школи. Окупанти розмістились у школі, а свої танки поставили біля її стін. 25 березня 2022 під час бою з українськими військами в танках здетонували боєприпаси. Як наслідок, одне крило школи вигоріло вщент. Згоріли спортивна зала, медпункт, кабінет НУШ, у якому навчався перший клас, обладнані нові класи інформатики і математики та майстерня, у якій вціліли лише глиняні глечики. Наразі школа потребує ремонту даху, через відсутність якого неможливо розпочати ремонт внутрішніх приміщень.

Проєкт коворкінгу розробила команда учениць Powerpuff girls, яка навесні взяла участь у програмі громадянської освіти для молоді UActive – спільному проєкті міжнародного благодійного фонду savED та освітньої фундації GoGlobal.

Крім коворкінгу в Плоскому, гранти отримали ще 4 проєкти учнів:

  • простір для культурно-освітнього розвитку жителів громади на базі актової зали школи, відродження театральної традиції школи (Катюжанка);
  • проєкт, що допоможе вирішити проблему безпритульних тварин та підвищити екологічну свідомість чернігівчан (Чернігів);
  • спортзала з елементами реабілітації для громади на базі школи (Михайло-Коцюбинське);
  • спортивний простір для різних видів спорту та фізичних активностей, а також для дозвілля (Бородянка).

Упродовж двох місяців програми учениці вивчали управління проєктами, дизайн-мислення, основи бюджетування і вдосконалювали свій проєкт, який успішно презентували на пітчингу перед журі, вигравши грант у $5000.

Фото дітей і вчителів у коворкінгу

Завдяки цьому школярі спільно з педагогами перетворили шкільну бібліотеку на коворкінг. Його обладнали сучасними меблями, мультимедійною дошкою, тут також розташовано бібліотеку з понад 200 сучасних книжок. Крім того, компанія Lyft передала savED для учнівського коворкінгу 12 ноутбуків MacBook.

Те, що старшокласники готові брати на себе відповідальність змінювати свої громади й реалізовувати непрості проєкти, надихає і дає впевненість у тому, що Україну ми не лише відбудуємо, а й зробимо кращою”, – зазначила співзасновниця і стратегічна директорка міжнародного благодійного фонду savED Анна Новосад.

Читайте також: ““Build back better”: сайт для збору коштів на відновлення доступу до освіти”.

Фото: фонд savED


Обговорення