Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Березня 2024

У профтехах України навчатимуть операторів дронів

Цьогоріч у закладах професійно-технічної освіти України впровадять нову навчальну програму – “Оператор цивільного дрона”.

Про це розповів міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Раніше в МОН повідомили, що в поточному навчальному році відбулося оновлення й актуалізація шкільної дисципліни “Захист України”. Зокрема, тепер вона відповідатиме сучасним реаліям держави, а уроки міститимуть більше практики та життєво необхідних умінь. Так, з державного бюджету виділили 1,74 мільярда гривень, які підуть на нове технічне оснащення кабінетів, обладнання з домедичної допомоги й загальновійськових дисциплін, а також закупівлю дронів.

Крім того, як зазначив Оксен Лісовий, інновації торкнуться й професійної освіти в Україні. Зокрема, безпілотники для навчання учнів і студентів за програмою “Оператор цивільного дрона” вже отримали профтехи в 7 областях держави:

  • Львівській;
  • Дніпропетровській;
  • Київській;
  • Кіровоградській;
  • Миколаївській;
  • Сумській;
  • Чернігівській.

У цих регіонах також провели навчання для педагогів, які надалі працюватимуть зі студентами за відповідним напрямом.

Зараз заняття за відповідною програмою відбуваються в межах додаткових курсів. Однак, за словами міністра освіти і науки України, цьогоріч МОН також планує затвердити освітній стандарт, що дасть змогу за підсумками навчання видавати здобувачам освіти дипломи.

“Важливість навичок керування дронами сьогодні складно переоцінити. Навіть не говорячи про військові задачі, є дуже широке поле для їхнього застосування. Починаючи від участі в рятувальних операціях і розмінуванні, й закінчуючи потребами в сільськогосподарській сфері”, – наголосив Оксен Лісовий.

Читайте також: “Андрій Сташків розповів, як зміниться викладання “Захисту України” найближчим часом”.

Титульне фото: “Слово і діло”


Обговорення