Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Квітня 2019

У Раду подали законопроект про захист педагогів

У Верховній Раді зареєстрували законопроект про захист педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників.

Законопроект зареєстрували 10 квітня.

У пояснювальній записці зазначено, що педагоги потребують правового захисту. Наголошується, що закон про антибулінг не захищає педагогів від осіб, які не є учасниками освітнього процесу. Наводиться приклад, що цей закон не надає додаткового захисту педагогів від батьків учнів.

“Законопроект розроблено з метою посилення законодавчого захисту педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників від погроз, образ, переслідування, фізичного насильства, встановлення додаткових гарантій щодо поваги до особистості, честі та гідності, справедливого і шанобливого ставлення до них з боку учасників освітнього процесу та інших осіб, – йдеться у пояснювальній записці.

Також законопроект пропонує встановити адміністративну відповідальність за названі порушення. Окрім того, адміністративна відповідальність пропонується встановити за розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв або вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів у закладах освіти.

Співзасновниці громадського об’єднання “Батьки SOS” Олена Бондаренко пояснює, що за завдану фізичну чи психологічну шкоду педагогу через вищенаведені порушення пропонується штраф до 10 200 гривень. За такі порушення вчинені групою осіб або повторно протягом року  до 20 400 гривень.

Нагадаємо, наприкінці 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає штрафи за цькування у школі.

Детальніше про закон про булінг читайте в нашому матеріалі “Штрафи за цькування в школі. Що потрібно знати про антибулінговий закон”.

Читайте також нашу статтю “Як вчителю не стати жертвою булінгу”.

“Нова українська школа”

Фото: автор – jukai5, Depositphotos


Обговорення