Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Серпня 2022

У школах Луганщини окупанти хочуть ввести дрес-код

З 1 вересня у навчальних закладах окупованої Луганщини окупанти вводять “вимоги до одягу та зовнішнього вигляду учнів”, які використовувалися у закладах освіти до 1991 року.

Про це йдеться у Facebook видання “Старобільські новини”, передає Суспільне.

Окрім всього, проблема полягає в тому, що в людей немає коштів на купівлю речей для дітей.

Так, відповідно до вимог окупантів, дівчата не мають одягати до школи джинси із заниженою талією, легінси, прозорий та блискучий одяг, короткі топи, панчохи в сітку та носити взуття на занадто високих підборах. Натомість мають одягати:

  • піджак і спідницю, жилет і спідницю, сукню або сарафан класичного крою;
  • штани, джинси класичні, прямі;
  • блузу однотонну або зі “спокійним” геометричним малюнком;
  • трикотажний джемпер “спокійних тонів”;
  • ділове взуття без підборів або не на високому підборі 3-4 см;
  • прозорі або однотонні панчохи.

Крім цього, учні не можуть носити джинси із дірками, пом’яті сорочки, головні убори у приміщенні. Категорично заборонено одягати куртки замість кофт і жилетів, використовувати яскраву косметику, футболки із написами, мати пірсинг, манікюр понад 1,5 см і яскравих кольорів.

Натомість хлопці мають носити:

  • костюм або піджак, штани або джинси класичні;
  • сорочку однотонну в лінію або “ділову клітинку”;
  • джемпер, светр класичний.

Місцева жителька та мати школяра Оксана розповіла Суспільному, що більшість батьків залишилися без роботи, тому грошей на купівлю цих речей не мають.

“Щоби зібрати дитину до школи, потрібно не менше 15 тисяч рублів (10 тисяч гривень). А не у всіх, хто працює, тут така місячна зарплата. Це ж хлопчику потрібно купити кілька сорочок, штанів чи джинсів. Для дівчинки витратити доведеться більше. А ще канцтовари. Лише один нормальний рюкзак коштує близько трьох тисяч рублів (дві тисячі гривень)”, розповіла Оксана.

Жінка додала, що інтернет-магазини, в яких жінка купувала необхідне перед навчальним роком, зараз недоступні.

“Загалом більшість із нашого класу розраховували навчатися дистанційно за українською програмою, але ж нам “пояснили”, що через невідвідування школи, за стандартами так званої ЛНР, можуть бути “проблеми із комендатурою” аж до “позбавлення батьківських прав”. Оскільки виходу немає, будемо навчатись у цій “школі” і додатково “підганяти” українську програму”, сказала жінка.

Оксана також розповіла, що орієнтовно 90% батьків проти того, щоби їхні діти ходили до шкіл, які організовують окупанти.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Титульне фото: автор – Wavebreakmedia, Depositphotos


Обговорення