Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Лютого 2024

У школі порушують мовне законодавство: куди звертатися батькам

За минулий рік на адресу уповноваженого із захисту української мови надійшло майже 4 тисячі звернень про порушення мовного законодавства. Серед них були й ті, які стосувалися закладів освіти. Наприклад, недержаву мову використовували під час виховних годин, батьківських зборів, а російськомовні пісні й фрагменти кінофільмів демонстрували на випускних вечорах.

Про те, куди батьки школярів можуть звертатися, якщо помітили в закладі освіти порушення на мовному грунті, в інтерв’ю “Освіторії” розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

  • За його словами, насамперед батькам слід звернутися безпосередньо до вчителя, класного керівника або адміністрації закладу освіти. Адже, як наголосив Тарас Кремінь, порушення мовного закону в школі – це пряма відповідальність керівника закладу освіти.

Мовний омбудсмен також порекомендував батькам використовувати в таких випадках всі можливості для перемовин.

  • Однак, у ситуаціях, коли питання не можуть розвʼязати на місцях, інформацію слід передати до Офісу уповноваженого із захисту державної мови. Там розглянуть питання, а також повідомлять директора закладу освіти про можливу відповідальність за порушення.

“Якщо педагог і адміністрація школи й далі порушують мовне законодавство, пропоную звертатися до нас. На нашому сайті є алгоритм подання скарги та форма для цього. … Тоді ми застосуємо всі механізми, визначені законом. Звісно, таким директорам я не заздрю”, – зазначив Тарас Кремінь.

  • Проте, за словами мовного омбудсмена, його Офіс – не єдина інституція, яка захищає українську мову. Такі функції також мають органи виконавчої влади й органи місцевого самоврядування.

“І ми в цих випадках працюємо за органи влади, за органи місцевого самоврядування, за директорів шкіл, які чомусь не можуть додатково посилити контроль за реалізацією державної мовної політики в конкретному класі, конкретному колективі”, – додав Тарас Кремінь.

Крім того, на його думку, освіта є певним маркером того, що відбувається з функціонуванням мови в українському суспільстві, адже школа працює з трьома групами осіб:

  • учителями;
  • дітьми;
  • батьками.

Зокрема, за словами омбудсмена, батьки українських школярів наразі вмотивовані вивчати українську мову й у такий спосіб боротися проти російської агресії.

Раніше ми розповідали, що, за результатами дослідження, 65% українців розмовляють у побуті державною мовою.

Титульне фото: “Цензор. НЕТ”


Обговорення