Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

2 Вересня 2023

У сільській місцевості знизився рівень знань на дистанційці: Лісовий про онлайн-навчання - ОНОВЛЕНО

За попередніми дослідженнями Державної служби якості освіти в сільських регіонах знизився рівень знань на онлайн-навчанні.

Про це Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України, розповів в інтерв’ю Суспільному.

Водночас він зазначив, що за роки пандемії COVID-19 і під час повномасштабної війни робота вчителів онлайн вибудувана добре і є діти, яким комфортно навчатися дистанційно.

Однак, за словами Лісового, є і категорія тих дітей, які потребують самоконтролю або контролю батьків під час такого навчання.

Не завжди батьки мають змогу на це й не всі діти мають розвинутий самоконтроль, щоб вчитися онлайн. Наприклад, у сільських регіонах знизився рівень знань на онлайн-навчанні. Ми вже маємо попередні дослідження Державної служби якості освіти щодо цього й можемо це констатувати”, розповів міністр.

Серед ймовірних причин він назвав брак мотивації. Також Оксен Лісовий розповів, що через дистанційне навчання значно втратили дівчата в сільській місцевості. Міністр припустив, що “перебування в соціумі значною мірою мотивує дівчат до навчання, можливо, більше, ніж хлопців. Але це поки що не вивірений аналіз”.

Оновлено: МОН ще буде верифікувати результати дослідження щодо зниження рівня знань через дистанційне навчання в сільських регіонах. Про це пише Суспільне із посиланням на коментар заступника міністра освіти і науки Андрія Вітренка в ефірі марафону “Єдині новини”.

Зокрема, він додав, що йдеться про  дослідження ДСЯО, яке стосується якості онлайн-викладання під час пандемії COVID-19.

Серед причин зниження рівня знань заступник назвав і слабке оснащення дітей засобами для онлайн-навчання та наголосив, що МОН працює над покращенням технічного забезпечення.

Ми бачили всі ці проблеми. Ми абсолютно чітко реагуємо на них – через систему підвищення кваліфікації вчителів, через систему сертифікації вчителів. Ми знаємо, що всі діти, незалежно від місця їхнього розташування, статі та будь-яких ознак, повинні мати рівний доступ до освіти, і ми його будемо забезпечувати, – підсумував Вітренко.

Нагадаємо, раніше міністр освіти й науки розповідав про плани МОН у новому 2023–2024 навчальному році.

Фото: Суспільне


Обговорення